Dejiny

Fajka ako predmet bádania

Organizátori Archeologický ústav SAV , Klub historických fajok

Miesto konania Archeologický ústav SAV, Akademická 2, Nitra

— Zobraziť na mape

Pracovný seminár sa bude konať v piatok 21. marca o 9.00 hod v nadväznosti na doterajšie odborné aktivity o historickom fajkárstve (výroba, sortiment, výrobcovia a dielne, archeologické nálezy), ktoré sa uskutočnili vďaka iniciatíve Klubu historických fajok z Nitry a Tekovského múzea v Leviciach. Jeho cieľom je vytvoriť priestor pre osobnejšiu výmenu informácií a skúseností o historických fajkách.

Keďže v mnohých smeroch (napr. najmä pri archeologických nálezoch) ešte nemožno podať vyčerpávajúce závery, pripravovaný pracovný seminár bude zameraný prevažne na praktické oboznámenie sa s doposiaľ nepublikovanými nálezmi či zbierkovými fondmi a predstavenie aj čiastkových výsledkov archívneho a historického bádania. 

Podujatie bude kombináciou ukážok fajok (archeologických nálezov, zbierkových predmetov) a prednášok o výsledkoch cielenejšieho bádania o histórii fajkárstva.

Organizátori vítajú záujemcov zo všetkých dotknutých oblastí, tak profesionálov ako aj študentov. Účasť je bez poplatkov, ale aj bez nárokov na honorár. Náklady na cestovanie a stravu si hradia účastníci individuálne. Pre účastníkov bude pripravené občerstvenie (minerálka, káva, čaj, niečo malé na zahryznutie).

V prípade záujmu autorov existuje možnosť bezplatne zverejniť prezentované súbory (1-2 stranové abstrakty s obrázkami) a prednášky (kompletne) v odbornom periodiku Študijné Zvesti AÚ SAV Nitra.

Kontaktné osoby: Mgr. Mário Bielich, PhD., mariobielich@seznam.cz
                         Mgr. Marián Čurný, PhD., marian.curny@gmail.com

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia