Veda v CENTRE: Dr. Jekyll, alebo Mr. Hyde – akú úlohu zohráva vápnik v nádoroch?

Veda v CENTRE: Dr. Jekyll, alebo Mr. Hyde – akú úlohu zohráva vápnik v nádoroch?

Organizátori Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti , Centrum vedecko-technických informácií SR

Miesto konania Centrum vedecko-technických informácií SR, Lamačská cesta 8/A, Bratislava

— Zobraziť na mape

Blíži sa posledný štvrtok v mesiaci a s ním aj ďalšia vedecká kaviareň Veda v CENTRE. Tento krát s riaditeľkou Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, vedkyňou a výskumníčkou, molekulárnou genetičkou a fyziologičkou, doc. Ing. Oľgou Križanovou, DrSc.

V júnovej kaviarni sa účastníci dozvedia, že vápnik je malá molekula, ktorá je nielen „stavebnou“ súčasťou každého živého organizmu a významným regulátorom fungovania bunky za normálnych, fyziologických podmienok, no zúčastňuje sa aj pri vzniku a rozvoji niektorých ochorení. Úlohou vedcov v lekárskom výskume je identifikovať a pochopiť procesy, ktoré vedú k vzniku ochorenia a naopak, odlíšiť ich od tých zmien, ktoré sú jeho dôsledkom.

Doc. Ing. Oľga Križanová, DrSc., ktorá sa zaoberá práve úlohou vápnika a vápnikových kanálov pri fungovaní buniek v zdravých orgánoch, ako aj pri rozvoji rôznych ochorení, priblíži návštevníkom úlohu vápnika pri vzniku a rozvoji niektorých typov nádorov. Pokúsi sa tiež objasniť ako sa menia vápnikové toky v nádorových bunkách oproti normálnym, zdravým bunkám a vysvetliť možnosti regulácie vápnika a zmeny komunikácie s ďalšími metabolickými regulátormi.

Pokiaľ vás téma zaujala, neváhajte a príďte si rozšíriť obzory v neformálnom prostredí vedeckej kaviarne. Vstup na podujatie je voľný. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia