Uvedenie sondy MAVEN na orbitu Marsu – priamy prenos NASA na Leteckej fakulte v Košiciach
Vesmír a zem

Uvedenie sondy MAVEN na orbitu Marsu – priamy prenos NASA na Leteckej fakulte v Košiciach

Organizátori Letecká fakulta TUKE

Miesto konania LF TUKE – Rampová 7, Budova 16 – poslucháreň č. L 21 o 03:00, alebo online na: http://mars.spaces.sk/maven-lf-tuke/index.html

— Zobraziť na mape

Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach pripravila pre záujemcov z radov študentov, ale aj z radov verejnosti spoločnú projekciu komentovaného priameho prenosu z NASA - uvedenie sondy MAVEN na orbitu Marsu.

Program priameho prenosu bude pozostáva z prezentácie sondy MAVEN a jej misie (v anglickom jazyku), komentovaný vedúcimi misie a vedeckými pracovníkmi, ktorí na misii pracujú.

Sonda bude skúmať horné vrstvy atmosféry Marsu, ionosféru, vplyv slnečného vetra na vývoj atmosféry. Prenos bude ďalej pokračovať priamym vysielaním z NASA, kde sa bude kontrolovať 34 minútový manéver uvedenia na orbitu Marsu. „Dúfajme, že všetko prebehne úspešne a budeme môcť zatlieskať vydarenej akcii tak, ako to prebehlo keď pristala na Marse sonda Curiosity," hovorí Jozef Kozár z Leteckej fakulty, ktorý v nasledujúcom texte dodáva:

„Sonda MAVEN však pristávať na Marse nebude - bude sa zabezpečovať manéver, pri ktorom bude potrebné zabezpečiť, aby bola správne zachytená gravitačnou silou Marsu a okrem toho, aby bola jej orbita výstredná a eliptická – v jednom z bodov jej dráhy bude prechádzať strednými vrstvami atmosféry a v druhom bode elipsy bude vzdialená od planéty natoľko, aby dokázala monitorovať ionosféru. Celá akcia bude prezentovaná s láskavým dovolením NASA a University of Colorado Boulder.

Misia sondy MAVEN je pre Leteckú fakultu Technickej univerzity v Košiciach zaujímavá nie len z technologického a vedecko-popularizačného hľadiska. Letecká fakulta TUKE sa aj svojou činnosťou dlhodobejšie sústreďuje na špeciálne technológie a postupy využiteľné tak v letectve, ako aj v kozmickom sektore. Dáta získané skúmaním ionosféry Marsu budú veľmi zaujímavým vstupom aj jedného v súčasnosti realizovaných projektov na Leteckej fakulte, ktorým je Teoretický koncept malého satelitného navigačného systému pre planétu Mars."

Samotný nočný program bude začiatkom prvého ročníka Vesmírneho týždňa Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Záujemcovia sú na programe vítaní. Pri nočnom programe - prenose uvedenia sondy MAVEN na orbitu Marsu je však potrebné nahlásiť účasť emailom vopred.

Priamy prenos môžete sledovať aj online na akademickom webe fakulty: http://mars.spaces.sk/maven-lf-tuke/index.html

Image credit: NASA

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia