SAVinci s Tatianou Podolinskou

SAVinci s Tatianou Podolinskou

Organizátori Slovenská akadémia vied

Miesto konania KC Dunaj, Nedbalova 3, Bratislava

— Zobraziť na mape

Načo je dobré skúmať našu a iné kultúry? Nakoľko tým môžeme meniť slovenskú spoločnosť? Čo je dôležité pre to, aby etnológ prežil terénny výskum? V decembrovej vedeckej kaviarni SAVinci v utorok 2. decembra o 17.30 hod. o tom bude hovoriť doktorka Tatiana Podolinská, riaditeľka Ústavu etnológie SAV.

Táto etnologička a religionistka priblíži aj úskalia, nebezpečenstvá a krásu svojich zahraničných terénnych výskumov v Chiapase (Mexiko) a vo Uaxactune (Guatemala), ale tiež svojich slovenských výskumov náboženstva v rómskych osadách.

„Kým exaktné vedy robia experimenty v laboratóriách, my sa snažíme skúmať ľudí v najrozličnejších životných situáciách. V ich prirodzenom prostredí. Ak chceme pochopiť ich konanie a správanie podľa nepísaných pravidiel, musíme s nimi väčšinou istý čas žiť,“ pripomína Podolinská jednu z tém, o ktorých bude rozprávať na svojom stretnutí s návštevníkmi vedeckej kaviarne.

Hovoriť bude tiež o tom, že poznaním života a nepísaných pravidiel komunít môže moderná etnológia pomôcť predchádzať konfliktom, sprostredkovať medzikultúrny dialóg a v konečnom dôsledku aj pomáhať nastavovať verejnú politiku.

Vedeckú kaviareň SAVinci bude moderovať Nora Gubková. Vstup na podujatie je voľný. 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia