Dejiny

Tajomstvá Údolia kráľov

Organizátori Nadácia Aigyptos

Miesto konania Múzeum mesta Bratislavy - Červený salón Apponyiho paláca, Radničná 1, Bratislava

— Zobraziť na mape

V piatok 27. februára sa o 17.30 hod. v rámci 4. Bratislavského cyklu egyptologických prednášok uskutoční prednáška venovaná zahraničnej Údolí kráľov.

Údolie kráľov na západnom brehu Nílu starovekých Téb bolo po viac ako päťsto rokov miestom odpočinku egyptských panovníkov. Tento fakt spravil z neho a z hrobiek, ktoré boli do jeho skalných stien vytesané, zdroj neuveriteľných pokladov. Na jednej strane vo forme drahocenných predmetov a na strane druhej informácií o dobách, v ktorých vznikli, a ľuďoch, ktorí si ich nechali postaviť.

Po slnkom rozpálených útesoch a cestičkách, strmými koridormi a spletitými chodbami sa vydáme po stopách egyptských kráľov, ich architektov a umelcov, mudrcov a kňazov, bádateľov, dobrodruhov i zlodejov a spoločne poodhalíme niektoré z tajomstiev tohto fascinujúceho miesta.

Prednášateľka Mgr. Veronika Dubcová je členkou správnej rady Nadácie Aigyptos, absolventkou klasickej archeológie Trnavskej univerzity, ako aj doktorandkou a vedeckou pracovníčkou Inštitútu klasickej archeológie Viedenskej univerzity. Je tiež vedeckou pracovníčkou Ústavu orientalistiky SAV a od roku 2008 členkou poľsko-slovenskej misie na lokalite Tell el-Retábí.

Vstupné na podujatie je 2 eurá.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku prednášky.

 

Trailer k prednáškovému cyklu 2015:

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia