Let balóna JULA do stratosféry
Vesmír a zem

Let balóna JULA do stratosféry

Organizátori Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity , Laboratórium metalomiky a nanotechnológií Mendelovej univerzity v Brne, Hvezdáreň Valašské Meziříčí p.o.

Miesto konania Aeroklub Spišská Nová Ves, Letecká 37

— Zobraziť na mape

Už túto sobotu o 6:00 sa stratosferický balón JULO vydá 15. krát do stratosféry. Na palube bude niesť unikátne experimenty mladých študentov, zamerané na komunikačné technológie, ale aj na poškodenie DNA v extrémnych podmienkach, či na vývoj unikátnych biosenzorov.

Spolupráca českých a slovenských technikov a vedcov v spolupráci s predgraduálnymi  i postgraduálnymi študentmi z obidvoch krajín v rámci cezhraničnej spolupracujúcej a kooperujúcej siete STRATO – NANOBIO LAB otvára ďalšiu kapitolu vzájomného spoločného výskumu. Na 2. mája 2015 je pripravený a naplánovaný ďalší spoločný let stratosférického balóna vyvinutého Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) s kódovým označením SPVRI 01/2015. Tento let je súčasťou projektu cezhraničnej spolupráce Spoločne pre výskum, rozvoj a inovácie, ktorého nositeľom je Laboratórium metalomiky a nanotechnológií Mendelovej univerzity v Brne. Partnermi projektu sú SOSA a Hvezdáreň Valašské Meziříčí p.o.. Pôjde už o siedmy spoločný stratosférický let a celkom pätnásty let organizovaný SOSA. Na palube stratosférickej platformy budú umiestené nielen jedinečné bio/nanotechnológie, ale budú na nej takisto testované aj nové subsystémy modernizovanej základnej stratosférickej platformy JULO.

Spolupracujúca a kooperujúca sieť STRATO – NANOBIO LAB sa orientuje na vybudovanie a využívanie stratosférickej a pozemnej výskomno – vzdelávacej infraštruktúry medzi Laboratóriom metalomiky a nanotechnológií (ČR) Mendelovej univerzity v Brne, Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SR) a Hvezdárňou Valašské Meziříčí p.o. (ČR)

Stratosférický balón ponesie novú prístrojovú a experimentálnu platformu. Návrh experimentálnej platformy, vrátane dôkladne pripravených experimentov, vzišiel z návrhov študenta Mendelovej univerzity Jana Zítka a jeho tímu. Prístrojová platforma zase ponesie niekoľko nových, či výrazne modernizovaných technických a komunikačných systémov, ktoré boli navrhnuté a vyvinuté študentom Žilinskej univerzity Ing. Ondrejom Závodským. Oba tieto návrhy boli podané v rámci súťaže „Hľadáme nové výskumné talenty“ projektu SPOLOČNE PRE VÝSKUM, VYVOJ A INOVÁCIE (SPRVI) a boli vybrané k realizácií.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia