Veda v CENTRE: Bezpečné a kvalitné potraviny

Vo štvrtok, 25. 6. 2015, o 17:00 sa uskutoční ďalšia vedecká kaviareň zo série Veda v CENTRE, tentokrát zameraná na potraviny. Prednášať o nich bude slovenský vedec, molekulárny biológ a uznávaný odborník na biologickú bezpečnosť, bezpečnosť a kvalitu potravín doc. RNDr. Peter Siekel, PhD., riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra /NPPC/ v Bratislave.

V prednáške s názvom Bezpečné a kvalitné potraviny predstaví špičkový výskum v procese hodnotenia bezpečnosti a kvality potravín. Presvedčíme sa, že kvalita potravín sa realizuje a zabezpečuje predovšetkým vo výskumných laboratóriách. Docent Siekel zároveň predstaví nové, pokročilé a moderné molekulárno-biologické metódy, ktoré v porovnaní s klasickými a bežne používanými  mikrobiologickými, umožňujú oveľa efektívnejšie zistiť, identifikovať a zhodnotiť pôvod a rozsah kontaminácie potravín rôznymi patogénnymi baktériami.

Tieto moderné metódy, ktoré sú založené na princípe analýzy DNA, sú napríklad účinnejšie v odhaľovaní alergénov v potravinách. V krajinách EÚ, takže aj u nás, sme síce zaviedli označovanie potravinárskych výrobkov ohľadom obsahu najbežnejších alergénov, ale oveľa dôležitejšie je kontrolovať v potravinách aj neoznačené alergény, a to je z analytického hľadiska proces náročný a súčasné metódy, najmä imunochemické, sú často drahé a nepresné.

Budeme hovoriť aj o novej vylepšenej receptúre prípravy pečiva z výskumníckej kuchyne. Vyrába sa zo špeciálnych prísad, ktoré zabezpečia, že sa nám do tela pri ich konzumácii dostane omnoho menej škodlivých látok a zároveň majú aj priaznivejší glykemický profil, ako bežné konzumné pečivo, ktoré poznáme.

Pozývame Vás do vedeckej kaviarne pod názvom Veda v Centre, ktorú v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave pravidelne, raz do mesiaca, organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR. V neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj vy.

Vedecká kaviareň Veda v Centre sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke.

Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia