Fakulta aplikovaných jazykov EUBA
Ekonomická univerzita v Bratislave Sektor vysokých škôl

Fakulta aplikovaných jazykov EUBA

Hlavným poslaním Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave je poskytovať kvalitné vzdelávanie, ktoré zahŕňa vysokú úroveň komunikatívnej kompetentnosti v dvoch cudzích jazykoch, interkultúrnu komunikáciu, základy ekonómie, práva a vybraných spoločenskovedných disciplín.

Koncepcia Fakulty aplikovaných jazykov vychádza z analýzy vzdelávacích cieľov, na ktoré sa fakulta zameria. Jej cieľom je adekvátne reagovať na požiadavky súčasnej spoločnosti a pripraviť do praxe kvalifikovaných odborníkov, ktorí budú spĺňať náročné kritériá pôsobenia v štátnej správe, v medzinárodných inštitúciách, nadnárodných spoločnostiach i domácich firmách.

Štruktúru fakulty tvoria Katedra jazykovedy a translatológie, Katedra interkultúrnej komunikácie, Katedra anglického jazyka, Katedra nemeckého jazyka, Katedra románskych a slovanských jazykov.

Vedeckovýskumná a publikačná činnosť Ústav jazykov EU v Bratislave, predchodcu dnešnej Fakulty aplikovaných jazykov, vychádzala z úzkeho prepojenia a vzájomnej podmienenosti pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti. Orientovala sa najmä na didaktiku cudzích jazykov pre špecifické ciele a na aplikovanú lingvistiku, pričom sa zameriavala na ciele ako rozvíjanie teoretickej bázy lingvistických, literárnovedných a kulturologickách disciplín, aplikáciu teoretických poznatkov v práci s odborným textom či prípravu učebných pomôcok (vrátane multimediálnych programov) zodpovedajúcich európskemu štandardu.

Súčasťou výskumu sú aj projekty ako Nové prístupy k riadeniu ponuky priemyselných podnikov či Podpora controllingových systémov v praxi SR podľa vyspelých controllingových systémov v krajinách EÚ.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia