Oddelenie konštrukčnej keramiky
Ústav materiálového výskumu SAV Štátny sektor

Oddelenie konštrukčnej keramiky

Vedecké oddelenie skúma mikroštruktúrne a mechanické vlastnosti monolitickej keramiky na báze nitridov a karbidov kremíka, keramických kompozitov, nanokompozitov, vrstvených kompozitov a povlakov.

Zaoberá sa mikroštruktúrou a mechanickými vlastnosťami MoSi2 a MoSi2+SiC. Realizujú sa vysokoteplotné charakteristiky krehkých materiálov (tečenie, lom oxidácia, atď.); fraktografická analýza porúch krehkých materiálov, predikcia životnosti a spoľahlivosti krehkých materiálov. Podieľa sa na predbežnej štandardizácii materiálov a aktivitách spojených so štandardizáciou v systéme ESIS and VAMAS.

Oddelenie koordinuje jedno z Centier excelencie Slovenskej akadémie vied pod názvom Centrum nanoštruktúrnych materiálov (NANOSMART), ktoré tvoria vybrané oddelenia zo šiestich ústavov Slovenskej akadémie vied s cieľom vytvoriť dostatočnú základňu pre systematický výskum a vývoj nanoštruktúrnych materiálov s ultrajemnou štruktúrou s vynikajúcimi vlstnosťami.

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia