Henrieta Moravčíková
Veda a výskum

Henrieta Moravčíková

doc., Dr., Ing. arch.

Oddelenie architektúry
Ústav stavebníctva a architektúry SAV
Slovenská akadémia vied
Fakulta architektúry STU
Slovenská technická univerzita v BA

architektka

Štúdium: Fakulta architektúry STU Bratislava, 1987

Pracoviská a významné funkcie: Ústav stavebníctva a architektúry SAV (2002 - 2008 predsedníčka vedeckej rady, 1997 - 2009 šéfredaktorka časopisu Arch o architektúre a inej kultúre); prodekanka Fakulty architektúry STU v Bratislave pre vedu a výskum a doktorandské štúdium

Najdôležitejšie výsledky: Prispela k poznaniu špecifického rázu modernej architektúry na Slovensku, spôsobov jej prijímania, transformácie a mechanizmu fungovania vplyvov, ktoré ju určovali; Upozornila na kľúčové osobnosti domácej architektonickej scény 20. storočia a ich prínos k jej formovaniu.

Časopisecké publikácie, monografie, patenty, ohlasy: Najvýznamnejšie publikácie: Moravčíková, H.: Nová slovenská architektúra. Bratislava, Slovart (2009); Moravčíková, H.: Slovakia: Meaningful Periphery? In: Anthology of European Architecture Theory CIVA, Bruxelles (2007), pp. 387-399.; Dulla, M., Moravčíková, H.: Architektúra 20. storočia na Slovensku. Bratislava, Slovart (2002); Niekoľko ďalších monografií, desiatky štúdií a článkov v domácich a zahraničných časopisoch.

Vedecká výchova, doktorandské štúdium: 2

Medzinárodné projekty: 2/0

Členstvo vo vedeckých organizáciách: DOCOMOMO International (predsedníčka slovenskej pracovnej skupiny a členka Medzinárodného výboru pre registre)

Významné ocenenia: Cena Martina Kusého za teoretické dielo v oblasti architektúry (2002), Cena Literárneho fondu (2002), Cena časopisu Pamiatky a múzeá (2009)

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia