Vedci navrhli lepší laser

Medzinárodný tím fyzikov navrhol revolučný laserový systém, ktorý by mal byť základom pre novú generáciu časticových urýchľovačov, ako je Veľký hadrónový urýchľovač v CERNe.

Vedci navrhli lepší laser

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, PD-Self

Výhodou laseru je, že dokáže vytvoriť energiu, ktorá je tisíckrát väčšia ako energia zo všetkých elektrární na svete.

V súčasnosti však existujú dve prekážky k tomu, aby sa lasery s tak vysokou intenzitou stali bežne používanou technológiou.

Po prvé takéto lasery vyprodukujú len jeden laserový pulz za sekundu, pričom pre praktické použitie sú potrebné desiatky tisíc laserových pulzov za sekundu.

Druhým dôvodom je, že sú neefektívne, keďže výstupná energia je len zlomok zo vstupnej. Po ekonomickej stránke by sa to jednoducho neoplatilo.

Zmeniť to má veľký medzinárodný projekt, do ktorého je zapojených asi 15 prestížnych laboratórií z celého sveta. Vedie ich slávna francúzska École Polytechnique.

Medzinárodné konzorcium ICAN (The International Coherent Amplification Network) má v úmysle zostrojiť nový laserový systém pomocou tisícov vláknových laserov.

Vedci sa pokúsia nahradiť konvenčné monolitické zosilňovače, ktoré sa používajú v laseroch, sieťou vláknových zosilňovačov a rôznych telekomunikačných komponentov.

Laser využíva tisíce vlákien, pričom každé bude niesť malé množstvo energie, vysvetľuje Bill Brocklesby z Univerzity v Southampton.

Využitie môže nájsť vo výskumných laboratóriách, ako je CERN, ale aj v niektorých aplikovaných úlohách ako je protónová terapia pri liečbe rakoviny, či pri likvidácii jadrového odpadu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia