Mladí Slováci získali na prestížnej súťaži v USA druhé miesto

— Jakub Uhlík

Sedemnásťroční Miriam Feretová a Samuel Smoter z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove získali minulý týždeň na projektovej súťaži Intel ISEF 2017 v Los Angeles druhé miesto. V kategórii Animal Sciences uspeli so spoločným projektom „Prírodné éterické oleje v prevencii pred kliešťami rodu Dermacentor“.

Mladí Slováci získali na prestížnej súťaži v USA druhé miesto

Zdroj: AMAVET

V kalifornskom Los Angeles, USA súťažilo 14.-19. mája 1800 mladých ľudí v 17 kategóriách z viac ako 70 krajín sveta. Cieľom práce dvojice stredoškolákov bolo zistiť repelentný účinok éterických olejov rastlín na kliešťov Dermacentor reticulatus (pijak lužný). Ich vedecké bádanie má v praxi potenciálne využitie: éterické oleje sú koncentrované prchavé silice, ktoré sa získavajú z rastlín a niektoré môžu mať antibakteriálny, repelentný alebo antiparazitárny účinok. 

Za svoj projekt dostali okrem ocenenia aj špeciálnu odmenu: pomenovali po nich dva asteroidy. Dvojica Slovákov taktiež získala aj špeciálne ocenenie Special Awards a cenu od China Association for Science and Technology (CAST) s finančnou odmenou. 

Miriam Feretová a Samuel Smoter boli úspešní už v minulom roku. Vtedy ako šestnásťroční stredoškoláci získali s individuálnymi projektami prvý svetový úspech: získali tretie miesto na celosvetovej projektovej súťaži I-SWEEEP, International Sustainable World (Energy, Engineering & Environment) Project Olympiad v Houstone, štát Texas v USA. 

Miriam a Samuel neboli v USA jediní Slováci: spoločný projekt na Intel ISEF prezentovali aj Dominika Gáborová a Juraj Vasek s projektom „Meranie kvality spánku pomocou Xiaomi Mi Band 1S“. Aj  keď ich projekt tentokrát nezískal ocenenie poroty, účasť na takejto súťaži je sama o sebe veľkým úspechom.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia