Matematika a stredoškoláci: povinná maturita, istota zamestnania ale aj vášeň

— Jakub Uhlík

Počas druhého dňa festivalu vedeckých filmov v Centre vedecko-technických informácií diskutovali experti z oblasti matematiky so študentami stredných škôl.

Matematika a stredoškoláci: povinná maturita, istota zamestnania ale aj vášeň

(Zdroj: CVTI SR)

Festival vedeckých filmov, ktorý sa tento rok koná 29.5.-31.5. v bratislavskom Centre vedecko-technických informácií, v utorok doobeda študentom stredných škôl premietol dva krátke filmy: Matematika a informatika ako základ znalostných systémov a Je možný život bez matematiky?

Po premietaní filmov mali študenti možnosť diskutovať s tromi expertami z oblasti matematiky: profesormi Danielom Ševčovičom, Pavlom Brunovským a docentkou Danielou Velichovou. V diskusii vedci vyzdvihli dôležitosť poznatkov matematiky v bežnom živote a spomenuli, kde sa zrodila vášeň pre ich povolanie. Podľa hostí majú vedecké obory, v ktorých sa matematika využíva napriek nízkej atraktívnosti vysokú mieru zamestnanosti absolventov. Motiváciou by taktiež podľa docentky Velichovej mohol byť fakt, že štúdium a následné zamestanie sa v takýchto oboroch môže posunúť vedu, výskum a inovácie na Slovensku dopredu. 

IMG 3452

                                                              (Zdroj: CVTI SR)

Profesor Brunovský študentom poukázal na najnovšie výzvy v oblasti matematiky - ako používať Big Data, či ako čeliť nedostatočnej miere zaočkovania v populácií. Pozvaní vedci vyjadrili podporu myšlienke povinnej maturity z matematiky s možnosťou odstupňovať skúšku podľa náročnosti.

Festival pokračuje v stredu 31.5. témou Ekologická energetika. Na záver podujatia si organizátori pripravili premietanie francúzskeho filmu Príbeh Lesa. Viac informácií sa dozviete na webovej stránke podujatia.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia