Jadrový výskum pripomína technologické preteky

Svetový výskum v oblasti jadrovej energie sa v súčasnosti zameriava najmä na reaktory štvrtej generácie. Traja doktorandi z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity boli v tejto oblasti zbierať skúsenosti na stáži v Južnej Kórei.

Jadrový výskum pripomína technologické preteky

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Nicholas

Podiel jadrovej energie vo svete predstavuje asi 14 % produkcie elektriny. Viaceré krajiny sa ju snažia obmedzovať z obáv o bezpečnosť a životné prostredie. V budúcnosti by mohla jej úloha zase narásť. Výskum  v oblasti jadra sa totiž v poslednej dobe zameriava najmä na tzv. reaktory štvrtej generácie.

Do prevádzky by sa mohli dostať možno o desať až dvadsať rokov. Okrem toho, že budú produkovať minimum odpadu, majú byť aj bezpečné a lacné. Ich výhodou je, že odpad z reaktorov recyklujú a znova vracajú späť do palivového cyklu.

Výskumné tímy z celého sveta pracujú na niekoľkých konceptoch nových reaktorov. Medzi najvýznamnejšie patria sodíkom chladený rýchly reaktor, ktorý je vôbec najperspektívnejším, ďalej olovom chladený rýchly reaktor a plynom chladený rýchly reaktor.

Práve plynom chladený rýchly reaktor Allegro predstavuje jedinečnú kombináciu technológií a pre Slovensko je zaujímavý tým, že jeho demonštračná jednotka má veľkú šancu byť u nás umiestnená. Pre slovenských vedcov by to bol významný medzník.

Neštiepi, ale spája

Ďalším trendom vo výskume jadrovej energetiky je výstavba nového fúzneho reaktora, ktorý jadrá neštiepi, ale spája. Podobné reakcie prebiehajú aj v Slnku. Táto technológia by sa mohla stať prakticky neobmedzeným a ekologicky čistým zdrojom energie. Na druhej strane je tento projekt aj pomerne drahý.

Na výskume fúzneho reaktora aj reaktorov IV. generácie sa  podieľajú aj vedecké inštitúcie zo Slovenska.

Vedci zo Slovenskej technickej univerzity skúmajú v prípade fúzneho reaktora predovšetkým nové materiály, použiteľné na výstavbu. Súčasťou výskumu reaktorov IV. generácie je najmä tím z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Traja doktorandi ústavu - Branislav Vrban, Jakub Lüley a Štefan Čerba, sa nedávno vrátili z ročného pracovno-študijného pobytu vo výskumnom inštitúte KAERI v Južnej Kórei. Nebola to ich prvá skúsenosť so špičkovým svetovým výskumom. Predtým absolvovali študijný pobyt vo výskumnom centre CEA Cadarache vo Francúzsku a ďalšie tréningy v zahraničí.

„Ak zoberieme do úvahy tempo a počet vedcov zainteresovaných do svetového výskumu rýchlych reaktorov začína to pripomínať technologické preteky v riešení nedostatku energetických zdrojov. Len vo francúzskom centre na vývoji sodíkového konceptu pracovalo viac ako 550 vedcov,“ hovorí Branislav Vrban.

„V KAERI sme sa venovali výpočtu citlivostných profilov systému za účelom zníženia výpočtových neistôt. Znie to zložito, ale v princípe sme sa snažili zvýšiť výpočtovú presnosť a vytvoriť lepší, bezpečnejší a účinnejší dizajn reaktora. V Južnej Kórei, ktorá je dnes ázijským lídrom v oblasti jadrovej energetiky, skúmajú rôzne koncepty s dôrazom na vývoj vlastného sodíkového reaktora s kovovým palivom,“ dodáva.

Výskumníci chcú získané poznatky využiť pri dizajnovaní reaktora ALLEGRO. „V Kórei sme pôsobili v laboratóriu zodpovednom za vývoj aktívnej zóny prototypu sodíkového reaktora. Nami vyvinuté kódy budú využívané v ďalších fázach dizajnovania. Na základe získaných skúseností veríme, že po návrate na Slovensko budeme prínosom v procese finalizácie dizajnu reaktora ALLEGRO,“ hovorí Jakub Lüley.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia