Aj vynálezca sa môže stať podnikateľom

Úspešný biznis model sa dá postaviť aj na vedeckých inováciách. Presvedčili o tom aj štyri nádejné startupy, ktoré sa predstavili vo finále druhého ročníka podujatia Startup Awards.SK.

Aj vynálezca sa môže stať podnikateľom

Startup Awards, zdroj: facebook.com/startupawards.sk

Organizátori nazývajú podujatie akýmsi udeľovaním Oscarov pre slovenské startupy. Ide o vrchol startupovej sezóny.

Koncom novembra prebehol v poradí už druhý ročník. Novinkou bolo rozdelenie jednotlivých startupov do štyroch kategórií, z ktorých jednou bola VEDA. Vo finále sa v rámci tejto kategórie predstavili štyri nádejné inovatívne firmy.

Víťazi jednotlivých kategórií získali možnosť vycestovať do svetových inovačných centier, akými sú Silicon Valley, alebo Tel Aviv, ale bohaté kontakty na investorov, či biznis partnerov a rôzne poradenské služby.

Podujatie Startup Awards.SK organizovala spoločnosť Neulogy v spolupráci s KPMG Slovensko a Západoslovenskou energetikou.

Inteligentné svetlo

„Rozličné príležitosti si vyžadujú rozličné osvetlenie. Ak čítate knihu, pozeráte TV alebo sa prebúdzate uprostred noci, vždy potrebujete odlišné svetlo,“ takto vysvetlil zmysel inteligentného tlmiča na svetlo počas svojej prezentácie Tomáš Baran z Goldenfish Lighting.

Ak si chce zákazník nainštalovať inteligentné svetlo, obyčajne potrebuje profesionála, ktorý mu prebúra stenu. Goldenfish Lighting chce konkurovať jednoduchosťou. Stačí vymeniť starý vypínač za nový stmievač a stiahnuť do mobilu aplikáciu.

Autori nápadu sa chcú podľa vlastných slov zacieliť na americkú strednú vrstvu. Odôvodňujú to veľkosťou trhu, ako aj absenciou lídra na trhu.

Lietajúce vozidlo

Baranidesign pracuje na technológii, ktorá umožní vozidlám lietať. Konfigurácia ich „lietajúceho stroja“ je postavená na dvoch rotoroch, ktoré majú umožniť bezpečný a tichý let, aj keď spočiatku len do 30 minút.

„Lietajúci automobil - veľa ľudí o ňom hovorí a my z neho môžeme urobiť realitu,“ prezradil Ján Baráni z firmy Baranidesign, čím naznačil, že uplatnenie môže nájsť aj v bežnej doprave, aj keď nepôjde o lacnú záležitosť.

Prvý prototyp je už pripravený na implementáciu systému autopilota, ktorý sa teraz vyvíja a ktorý je najťažšou časťou. Ak ho dokážu vyvinúť, požiadajú si o patent.  

Testovanie pohlavia

Geneton už doteraz získal na svoje výskumné aktivity 1,8 mil. dolárov z verejných zdrojov. Spoločnosť tvoria štyria vedci v oblasti molekulárnej genetiky a medicíny a dvaja ľudia, ktorí sa starajú o biznis a administratívu.

1 % žien musí byť z klinických dôvodov testované na identifikáciu pohlavia. Súčasné testy nie sú dostatočné, pretože sa zameriavajú len na nájdenie chromozómu Y, ktorý signalizuje mužské pohlavie. Ženské pohlavie sa teda určí len nepriamo. Geneton ho chce určovať priamo.

Ak sa podarí vývoj takého testu dokončiť, požiadajú o patent a začnú predávať licenciu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Cieľom Genetonu je pripraviť 120 000 testov ročne. Cena jedného by mala predstavovať sumu 300 dolárov.

Identifikácia baktérií

Aspace dokáže identifikovať baktérie v ľudskom organizme pomocou relatívne lacného biočipu, ktorý sa následne vloží do špeciálneho zariadenia (použiť by sa mohol aj smartfón) a za menej ako pol hodinu dostane lekár to, čo hľadá. Dnes trvá identifikácia baktérií v tele podstatne dlhšie.

Za startupom stojí slovensko-belgická dvojica. Vincent Touqet tvrdí, že v súčasnej dobe hľadajú biznis anjelov so skúsenosťami s biotechnológiami a investíciu na rozvoj prototypu.

Chcú sa orientovať na diagnostický trh, ktorý rastie mimoriadne rýchlo. Kým v roku 2010 bol jeho objem 26 mil. dolárov, v roku 2014 by to malo byť až 659 mil. dolárov. Ročne ide teda o rast v priemere 124 %.

Aspace napokon presvedčil porotu najviac a stal sa víťazom vedeckej kategórie.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia