rozhovor Predstavujeme finalistov Startup Awards.SK v kategórii veda: Anima Technika

— Zuzana Vitková

Už tento piatok vyvrcholí startupová sezóna finálovým podujatím súťaže začínajúcich firiem v oblasti moderných technológii na Slovensku. V krátkych rozhovoroch vám preto predstavíme jednotlivých finalistov. Dnes sa rozprávame s Davidom Pucherom, zo startupu Anima Technika.

Predstavujeme finalistov Startup Awards.SK v kategórii veda: Anima Technika

foto: Anima Technika

Anima Technika je spoločnosť zložená prevažne zo študentov technických univerzít a z nadšencov robotiky. Ich tím sa formuje už približne 6 rokov, keď ho zakladateľ Robert Schochmann založil počas štúdia na vysokej škole. Postupom času sa pridali aj ďalší šikovní študenti, ktorí chceli pracovať na zaujímavom projekte a naučiť sa niečo nové z oblasti robotiky. V tíme ich je momentálne osem.

Ako by ste predstavili startup s ktorým súťažíte?

Spočíva v intuitívnom diaľkovom ovládaní akýchkoľvek robotov. Ide o nový spôsob interakcie človeka s lietadlom, multikoptérou, alebo mobilným robotom.

V čom je vaše riešenie týchto robotov inovatívne?

Naše riešenie umožňuje užívateľovi prijímať obraz zo zariadenia v digitálnej podobe a všetky dôležité riadiace dáta. Pomocou 3D okuliarov Oculus Rift navodzujeme užívateľovi pocit, že sa nachádza priamo v zariadení, ktoré ovláda. Predovšetkým kompaktnosť, prenositeľnosť a vysoká funkcionalita patria medzi silné stránky tohto produktu.

Na akom princípe toto ovládanie funguje?

Inovatívne ovládanie robotického zariadenia spočíva v kombinácií rozšírenej reality a ovládania pomocou riadiacej rukavice. Snímaním pohybov ruky riadime cieľové mobilné zariadenie.
V akých aplikáciách by ste chceli túto inováciu použiť?
Má široké spektrum využitia počnúc profesionálnymi užívateľmi, akými sú záchranné zložky, kameramani, majitelia prieskumných dronov, či v nasadení v nebezpečných misiách a v budúcnosti je to využitie majiteľmi RC zariadení.

Prečo ste sa prihlásili do súťaže startupawards?

Je to jeden z najprestížnejších start-up eventov na Slovensku. Myslíme si, že práve touto cestou dokážeme získať financie od investora na uvedenie tohto produktu na trh.

Kde vidíte budúcnosť vývoja bezpilotných lietadiel?

V špecializácií jednotlivých bezpilotných lietadiel na činnosti, ktoré doposiaľ je nútený robiť človek.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia