Francúzsko postaví veternú elektráreň, ktorá nemá narúšať radary

Francúzsko ako prvé na svete postaví veternú farmu, ktorej turbíny by nemali narúšať radarové systémy. Nové turbíny využívajú technológie inšpirované vojenskými lietadlami, ktoré sú pre radary „neviditeľné‟.

Francúzsko postaví veternú elektráreň, ktorá nemá narúšať radary

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Carl Wycoff

Firma EDF Energies Nouvelles, ktorá je divíziou obnoviteľných zdrojov štátnej elektrárenskej firmy EDF, chce nové turbíny použiť budúci rok na jar pri stavbe veternej farmy blízko mesta Perpignan.

“Je to svetová premiéra tejto novej technológie,” povedala agentúre Reuters hovorkyňa EDF EN. Celková kapacita výroby farmy bude 96 megawattov, a bude tak podľa hovorkyne najväčšou veternou farmou v krajine. Špeciálne veterné turbíny dodá dánska firma Vestas.

Po celom svete boli desiatky projektov veterných fariem zablokované alebo odložené práve kvôli možnému rušeniu radarov. Výrobcovia turbín roky skúmajú, ako tento problém obmedziť či úplne odstrániť. Väčšina výrobcov je však ešte stále v experimentálnej fáze.

Dánsky Vestas je najväčším svetovým výrobcom veterných turbín. „Využili sme technológie povrchovej úpravy, vrátane tých, ktoré sú odvodené z vojenských aplikácií,“ uviedol riaditeľ francúzskej divízie Vestasu Nicolas Wolff k novým turbínam. Dodal však, že Vestas bude potrebovať ešte jeden až dva roky výskumu, aby mohol túto technológiu vyvážať. Medzi záujemcami by mohli byť najmä Británia a Spojené štáty.

Vo Francúzsku boli projekty veterných elektrární o celkovej kapacite produkcie 6000 megawattov zablokované práve kvôli obavám, že by mohli rušiť vojenské alebo meteorologické radary.

Francúzske vojenské letectvo je v domácom leteckom priestore veľmi aktívne. Vojenské intervencie v Líbii, v Mali a v Stredoafrickej republike v uplynulých rokoch zvýšili potreby vojenských cvičení. V tej istej dobe však v Európe, vrátane Francúzska, rozkvitá záujem o investície do obnoviteľných zdrojov energie, a teda aj do veterných elektrární.

Stavba všetkých veterných fariem vzdialených do 30 kilometrov od ich radarových staníc sa musí konzultovať s francúzskou armádou. Armáda sa však stále častejšie stavia proti novým projektom, mimo iné aj vzhľadom k tomu, že najnovšie turbíny môžu byť vysoké až 150 metrov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia