Máte návrh „inteligentného“ predmetu? Vyrobte si ho vo FabLabe

— Zuzana Vitková

Tento týždeň bol slávnostne otvorený prvý slovenský FabLab – experimentálne výrobné laboratórium pre tvorbu a prototypovanie „inteligentných“ predmetov. Nájdete v ňom 3D tlačiarne, frézovací stroj, počítače a ďalšie prístroje prístupné pre ľudí s kreatívnymi nápadmi.

Máte návrh „inteligentného“ predmetu? Vyrobte si ho vo FabLabe

V novootvorenom bratislavskom Fablabe si môžete vyrobiť naozaj všeličo, foto: Frédérique Hazéová

Koncept FabLabu ako verejného laboratória, v ktorom sa myšlienky menia na prototypy, vznikol na Massachusettskom inštitúte technológii v roku 2004. Odvtedy sa rozšíril takmer do celého sveta. Okrem mnohých laboratórií v Európe a USA sa FabLaby nachádzajú aj v Ghane, Keni či Afganistane.

Prvý takýto priestor môžu študenti, podnikatelia, dizajnéri či iní kreatívci navštevovať už od utorka na Fakulte informatiky a informačných technológii STU v Bratislave.

„Význam FabLabov v oblasti technologicky orientovaného vzdelávania, získavania nových zručností, podpory inovatívneho podnikania a celkového lokálneho rozvoja  je nesporný a potvrdený úspešnými príkladmi z celého sveta,“ povedal na slávnostnom otvorení laboratória štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Zároveň dodal, že verí v pozitívny prínos FabLabu pre vedeckú komunitu, potenciálnych a začínajúcich podnikateľov, ako aj širokú verejnosť.

fablab slavnostne prestrihnutia pasky

Slávnostné prestrihnutie pásky pri príležitosti otvorenia Fablabu, foto:Zuzana Vitková


V podobných priestoroch vo svete vzniklo množstvo nápadov, ktoré sa uchytili aj v praxi, ako napríklad obojky s vysielačkou pre stáda nórskych sobov, vodné pumpy či parabolické antény. Svoje návrhy si vo FabLabe môže zrealizovať prakticky každý, podmienkou je, aby bol návrh z technického hľadiska uskutočniteľný. S výrobnou časťou a obsluhou prístrojov pomôže personál laboratória aj „technickým laikom“.

„Každý návrh sa preberie so skúsenými pracovníkmi laboratória. Tí vyhodnotia, či sa návrh dá vyrobiť a následne sa pristúpi k realizácii objektu,“ hovorí Ján Turňa, riaditeľ Centra vedecko-technických informácií SR, ktoré je jedným z partnerov projektu.  „V princípe ale neexistujú zásadné limity, napríklad žeby laboratórium niekto nemohol používať a podobne. Skôr sa snažíme o to, aby produkty boli v čo najväčšej kvalite a slúžili pôvodnému zámeru užívateľa,“ dodáva Ján Turňa.

Centrum vzniklo vďaka spolupráci medzi Európskou úniou, Centrom vedecko-technických informácií SR, mestom Bratislava, Slovenskou technickou univerzitou, slovenskými a francúzskymi firmami, ako aj medzi Francúzskym inštitútom a Francúzskym veľvyslanectvom na Slovensku.

Viac informácií o tom, ako FabLab funguje a kedy ho môžete navštíviť, nájdete tu

fablab frezovaci stroj

Frézovací stroj v akcii, foto: Zuzana Vitková

fablab tri d tlaciaren formlabs jedna plus
3D tlačiareň Formlabs+, foto: Frédérique Hazéová

fablab produkty tri d tlaciarne

Produkty 3D tlačiarne, foto: Frédérique Hazéová

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia