rozhovor To, či máte správny golfový švih, vám môže povedať aj tričko

— Zuzana Vitková

Inteligentné oblečenie už dávnejšie nie je science fiction, no partia mladých „startupistov“ prišla s originálnym nápadom vložiť do trička osobného trénera. Vďaka senzorom vo vnútri oblečenia, tak budete vedieť, kde robíte chyby. Zatiaľ pri golfe. O novom tričku Tarquini Leone sme sa porozprávali s dvoma zástupcami mladého tímu – Rastislavom Molnárom a Lukášom Platinským.

To, či máte správny golfový švih, vám môže povedať aj tričko

Osobný golfový tréner zabudovaný v oblečení už nie je len fikcia.

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Slávnostné vyvrcholenie súťaže sa uskutoční v piatok 21. novembra 2014. Na science.sk vám postupne predstavíme všetkých finalistov v kategórii veda.

V čom spočíva váš startup, ktorý na prvý pohľad pôsobí ako tričko?
Rasťo: Tarquini Leone je inteligentné tričko, ktoré spája unikátny golfový štýl a najmodernejšiu technológiu pre sledovanie pohybu. Zameriavame sa na golf a analýzu golfového švihu, takže technológia, ktorá je v tričku, bude trekovať pohyb tela a vyhodnocovať ho. Jednoducho povedané, tričko bude dávať golfistovi spätnú väzbu a radiť mu ako spraviť švih správne.

Čím sa odlišuje od trekovacích zariadení, ktoré sú dostupné na trhu?
Rasťo: Technológiu integrujeme priamo do trička, takže to nie je nič, čo si musí človek na seba pripínať a podobne.

Lukáš: Je by som doplnil, že momentálne sú dostupné aj produkty, ktoré sa snažia o niečo podobné, avšak neponúkajú golfistom takéto komplexné riešenie.

Nebudú senzory a ostatné potrebné súčiastky pri športe zavadzať? Aké budú veľké?
Rasťo: Zatiaľ sme vo fáze prototypovania , ale vyzerá to tak, že senzory vieme spraviť dostatočne malé. Budú mať maximálne 2x1 centimeter a hrúbku pár milimetrov. Veľkou výzvou je spraviť káble, ktoré budú na tele pohodlné. To je posledná vec, ktorú potrebujeme doriešiť, aby si športovec aplikáciu v tričku ani nevšimol.

Aké technológie tričko využíva?
Lukáš: Používame senzory, ktoré sú dostupné a ich potenciál je overený. Tieto senzory sú dostatočne malé na to, aby sme ich do tričiek vedeli namontovať. Tým, že senzory rozmiestnime špeciálnym spôsobom na telo, vieme určiť polohu končatín a zrekonštruovať vykonaný pohyb. Vzadu v tričku sa nachádza tzv. výpočtová jednotka s bluetoothom, ktorá zozbierava dáta.

Ako viem potom zistiť, či cvičím dobre alebo nie?
Lukáš: K dispozícií bude mobilná aplikácia pre okamžitý feedback. Pri tréningu golfového švihu si budete vedieť pozrieť váš celý švih v 3D vizualizácií. Rovnako tam budú vyznačené aj základné chyby akou je napríklad otočené rameno.

Tarquini zakladatelia
                                     Zakladateľský tím Tarquini Leone - Peter, Katka a Rasťo. 

Ako bude aplikácia vedieť vyhodnotiť pohyb ako správny alebo nesprávny? Spolupracujete s nejakým trénerom?
Rasťo: V golfe platia isté „zákony švihu“, akým je napríklad už spomínané neotočenie ramena. Keďže budeme zobrazovať celý užívateľov švih, tak sa mu táto chyba zobrazí. Máme viacero možností ako sa k potrebným dátam dostať a jednou z nich je práve aj spolupráca s trénermi, s ktorými sme zatiaľ len na úrovni spätnej väzby začali komunikovať.

Bude sa dať tričko, ktoré je plné techniky, bezpečne vyčistiť?
Rasťo: Bude plnohodnotne prateľné a celá technológia bude vodeodolná.

Z akých špecialistov sa skladá váš tím a kto je jeho „vedecká hlava“?
Rasťo: S myšlienkou dizajnérskeho golfového oblečenia prišla naša golfistka Katarína a s technickým nápadom sme prispeli ja a Lukáš. Práve Lukáš je vďaka jeho cenným skúsenostiam z veľkých IT spoločností náš software guru. Tím dopĺňa špecialista Michal, ktorý v projekte pokrýva hardwareovú časť.

Našu corporate identity dotiahol do dnešnej podoby Peter a dizajn oblečenia má pod palcom naša šikovná Evka. Každý z nás má svoju oblasť, v ktorej vyniká a všetky naše skúsenosti sa stretávajú v našom produkte.

Na ceste od nápadu k tomu, aby som si takéto tričko mohla kúpiť, ste momentálne kde?
Rasťo: Začali sme začiatkom tohto roku a pred pár týždňami sme dávali dokopy prvý technologický prototyp. Momentálne potrebujeme vylepšiť technológiu a dostať ju do trička. Na odhady vraj nie som dobrý, ale náš plán je mať prvú verziu dostupnú v prvom polroku budúceho roka. Ak sa to podarí o niečo skôr, tak budeme len radi.

Čo vás inšpirovalo k „vloženiu trénera“ do športového oblečenia?
Rasťo: Viaže sa k tomu taká vtipná príhoda. Keď som Lukášovi hovoril, že sestra chce robiť biznis s oblečením, tak sme si robili srandu, že bude vlastne robiť „hardware“, keďže sme bývali s informatikmi.

Potom nám ale napadlo, že v súčasnej dobe môže byť aj oblečenie technológia. Tak sme sa zamysleli nad tým, že by bolo zaujímavé vyrobiť tričko, ktoré vie trekovať a vyhodnocovať pohyb. Všetci hráme golf, čiže nám napadlo, že vďaka tričku môžeme zistiť aké chyby pri golfovom švihu robíme.

Lukáš: V podstate to, čo sme si položartom povedali v obývačke, je momentálne v procese realizácie a vyzerá to veľmi zaujímavo.

Čo očakávate od účasti a prípadnej výhry v Startupawards? Čo by vám to mohlo priniesť?
Rasťo: Už počas StartupAwards Bootcampu sme získali mnoho cenných rád a zaujímavých feedbackov. Veríme, že výhra v StartupAwards nám prinesie možnosť prezentovať náš produkt v zahraničí a potenciálne teda pomôže nielen s predajom, ale aj so získavaním partnerom (a samozrejme selfie s pánom prezidentom :) ).

Tarquini tricko
                                             Tričko by malo byť dostupné už v priebehu budúceho roka. 
                                                                           Green Resort Hrubá Borša

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia