Austrálski vedci oznámili prielom vo využívaní solárnej energie

Austrálski vedci dnes oznámili, že sa im podaril prielom vo zvýšení účinnosti solárnych panelov. Vedci dúfajú, že by to časom mohlo viesť k lacnejším zdrojom obnoviteľnej energie. Informovala o tom agentúra AFP.

Austrálski vedci oznámili prielom vo využívaní solárnej energie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Intel Free Press

Ako uviedla Univerzita Nového Južného Walesu, austrálski vedci ako prví na svete dokázali premeniť na elektrinu viac než 40 percent slnečného svetla, ktoré dopadá na solárne panely.

„To je doposiaľ najvyššie dosiahnutá účinnosť premeny slnečného svetla na energiu," uviedol vo vyhlásení profesor univerzity Martin Green. „Použili sme komerčné solárne panely, ale novým spôsobom, takže táto účinnosť je pre solárny priemysel bežne dosiahnuteľná."

Ako uvádza internetová encyklopédia Wikipedia, za pomoci kremíkových solárnych panelov je možné  premeniť na elektrickú energiu iba približne 17 percent energie dopadajúceho žiarenia. Pri použití organických solárnych panelov vyvinutých v Izraeli by mala byť účinnosť až 25 percent a teoretická maximálna účinnosť asi 34 percent.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia