Hýbete sa dosť? Prístroj slovenských vedcov vám to spočíta

— Zuzana Vitková

Predstavte si,že prídete domov z práce máte v pláne zacvičiť si. Ešte predtým však chcete vybaviť zopár vecí a zláka vás hra na tablete.V jednom momente je večer, no keď sa pozriete na hodiny opäť, na cvičenie už nie je čas. Študenti a vedeckí pracovníci Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vyvinuli pomôcku, ktorá môže ľuďom pomôcť naplniť predsavzatia o častejšom pohybe. FitlLock ich dennú dávku pohybu sleduje a kým nesplnia dennú kvótu, k hrám ich nepustí.

Hýbete sa dosť? Prístroj slovenských vedcov vám to spočíta

zariadenie monitorujúce fyzickú aktivitu Fitlock, zdroj fotografie: STU

Prístroj v tvare zámku môže sledovať fyzickú aktivitu svojho majiteľa pripnutý na kľúčoch, oblečení, či len tak voľne pohodený v taške.

Zariadenie vyvinuli študenti a vedeckí pracovníci na Ústave elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU. Táto skupina vedcov sa na fakulte dlhodobo venuje vývoju biometrických senzorov a diagnostických zariadení, no v minulosti to boli skôr prístroje „do ordinácie“ než „do kabelky“.

„Naši výskumníci sa venujú vývoju biomedicínskych zariadení už cca 6 rokov. Tieto prístroje monitorujú všetky vitálne funkcie človeka, sú však určené do rúk špecialistov. Fitlock je vlastne zjednodušená verzia týchto zariadení určená pre bežného človeka,“ hovorí Lýdia Kotríková z Ústavu elektroniky a fotoniky STU.

Na všetkých fázach vývoja zariadenia, vrátane elektroniky, hardvéru i softvéru pracovali študenti. Aj samotný priemyselný dizajn bol vytvorený v ateliéri Oximoron, v ktorom robia na projektoch študenti. „Snažíme sa študentov podporovať ku kreativite a taktiež im dávame priestor na realizáciu vlastných nápadov,“ hovorí Lýdia Kotríková.

150 minút pohybu, pred hraním

Zariadenie je prednastavené na optimálny výkon dospelého človeka, ktorý vychádza z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie. Podľa nej sa má  dospelý človek venovať stredne náročnej aeróbnej fyzickej aktivite aspoň hodinu a pol za týždeň. Deťom medzi 5 – 18 rokmi podľa WHO „stačí“ minimálne hodina.

„Prístroj je určený je pre všetkých ľudí, vrátane seniorov a detí, ktorí chcú dlhodobo zvýšiť svoju fyzickú aktivitu, alebo chcú motivovať k častejšiemu pohybu iných,“ hovorí Lýdia Kotríková.

Zariadenie komunikuje s tabletom, alebo smart telefónom, na ktorom si majiteľ môže Fitlock prispôsobiť podľa svojich požiadaviek a fyzických možností. Pomocou mobilnej aplikácie tiež môže sledovať spálené kalórie a rôzne štatistiky pohybu, či sledovať štatistiky rodinných príslušníkov.

Či už si človek nastaví vlastné očakávania, alebo zostane pri prednastavených  150 minútach, napĺňanie cieľov závisí od pevnej vôle. Tvorcovia  pridali zariadeniu bonusovú funkciu, ktorá môže byť v tomto prípade veľmi nápomocná. „Blokovanie“ hier na PC, tablete či smart telefónoch uvádzajú tvorcovia ako „vychytávku“ pre rodičov, ktorí tak môžu kontrolovať  fyzickú aktivitu svojich detí, no možnosť dostať sa k hrám až po splnení stanoveného času fyzickej aktivity, sa zíde aj nejednému dospelému.

Od nápadu do obchodu

Vedci momentálne zisťujú či by bol o takýto prístroj záujem na komerčnom trhu. „Zatiaľ máme jeden prototyp Fitlocku. S rozsiahlejšou výrobou zariadenia začneme, až keď sa ukáže záujem trhu o takéto zariadenie,“ vysvetľuje Lýdia Kotríková a zároveň dodáva, že rátajú aj so zahraničným trhom.

„Fitlock chceme prezentovať ako na Slovensku tak aj vo svete. Využívame na to takzvaný crowdfunding - špeciálnu platformu na získavanie kapitálu prostredníctvom príspevkov od ľudí. V minulosti sa nám takto podarilo úspešne rozbehnúť jeden študentský projekt,“ uzatvára plány vedcov Lýdia Kotríková.

Úspešným projektom je variometer paraglajderov s názvom Skybean. V rámci dvojmesačnej kampane s cieľom vyzbierať 15 000 dolárov sa tímu podarilo zohnať 12 000 a v súčasnosti je produkt dostupný na trhu v základnej verzii za cenu 59€.

Budúcnosť Fitlocku je však o niečo neistejšia, keďže širší záber cieľového publika znamená aj viac konkurenčných produktov.  Do konca kampane zostáva necelý mesiac a vedeckému tímu sa na financovanie projektu podarilo zohnať  iba 714 z plánovaných 23 700 dolárov. Či bude „vychytávka“ v podobe zamknutého tabletu stačiť na získanie financií, sa teda dozvieme už čoskoro.

Crowdfundingové video Fitlocku si môžete pozrieť tu

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia