Lietadlo Solar Impulse 2 vzlietlo na cestu okolo sveta

Experimentálne lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 dnes skoro ráno vzlietlo z Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, aby sa bez kvapky paliva pokúsilo o prvú cestu okolo sveta. Cesta, ktorú absolvujú dvaja švajčiarski zakladatelia projektu Solar Impulse, má trvať päť mesiacov. Samotný let potrvá 25 dní.

Lietadlo Solar Impulse 2 vzlietlo na cestu okolo sveta

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Anthony Quintano

Stroj je vylepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré obidvaja priekopníci vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na povrchu má 17 248 fotovoltaických článkov, ktoré s pomocou líthiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži však iba 2,3 tony, teda približne ako väčší osobný automobil.

S lietadlom vzlietol pilot a podnikateľ André Borschberg, ktorý sa bude v pilotovaní jednosedadlového stroja striedať so svojím partnerom, psychiatrom Bertrandom Piccardom pri medzipristátiach. Trasa je rozdelená do dvanástich etáp, vedie cez Indiu, Čínu a USA a prekonáva vzdialenosť 35.000 kilometrov. Stroj poletí priemernou rýchlosťou medzi 50 až 100 kilometrov za hodinu v maximálnej výške 8500 metrov.

Prvou destináciou je Muskat v Ománe, kam by malo lietadlo doletieť po zhruba desiatich hodinách. Do Abů Zabí by sa malo vrátiť na konci júla, alebo začiatkom augusta.

Borschberg už skôr spomenul, že pre zahájenie cesty je Blízky východ najvýhodnejší. Umožňuje podľa neho prelet nad Indiou a Čínou na začiatku sezóny a tiež návrat za dobrého počasia.

Celý projekt zaisťuje podľa oboch Švajčiarov 130 ľudí. Z nich bude 65 cestovať s letcami okolo sveta a zaisťovať logistiku, zvyšných 65 bude v Monaku v kontrolnom stredisku.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia