Na Istrobote sa bude lietať, aj zbierať plechovky

— Lenka Uherová

Na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave sa túto sobotu uskutoční už 16. ročník súťaže ISTROBOT. Nadšenci robotiky si tak budú môcť pozrieť originálne výkony strojov, ktoré sa predvedú v štyroch súťažných kategóriách.

Na Istrobote sa bude lietať, aj zbierať plechovky

Minulý rok porotu zaujal robot AlexInMoov, ktorý bol vytlačený na 3D tlačiarni, archív: STU

Konštruktéri zo Slovenska, i zo zahraničia sa na súťaži robotov opätovne stretnú, aby porote a verejnosti predstavili vynálezy, ktoré sami zostrojili a naprogramovali. Návštevníkov čaká aj prehliadka študentskej kreativity a zručnosti. Študenti a doktorandi z FEI STU predvedú, čo všetko dokázali vytvoriť v rámci svojich výskumných projektov.

Na začiatku chodili po čiare, dnes samé lietajú

Pred 16 rokmi, keď súťaž vznikla, mali organizátori len veľmi málo skúseností a úlohou robotov bolo iba prejsť vopred určenú trasu po čiare. V prvom ročníku sa súťaže navyše zúčastnili iba štyri roboty. „Tento rok máme bohatý sprievodný program, návštevníci sa môžu tešiť na malú výstavku zo zbierok Slovenského múzea dizajnu pod názvom 'Od PMD po Didaktik', uvidia aj možnosti 3D tlače v stánku tvorivej dielne FabLab, či lietajúce drony firmy Uavonic“, hovorí Richard Balogh, organizátor podujatia.

Verí, že všetkých návštevníkov zaujme aj najrýchlejší 3D scanner na svete Photoneo, s ktorým prídu jeho autori a priamo na mieste budú vytvárať 3D modely. Pre konštruktérov, návrhárov, a technikov bude poučné a zaujímavé vidieť aj to, aké možnosti ponúka prepojenie Matlabu s hardvérom Lego EV3, Arduino a Raspberry Pi.

Organizátorov tento rok zaujíma najmä to, ako si poradia súťažiaci v kategórii lietajúcich robotov – dronov. Minulý rok mohli súťažiaci svoje stroje pilotovať, ale tento rok to bude náročnejšie. Očakáva sa od nich, že roboty budú aspoň čiastočne lietať samé, bez zásahu ich tvorcov. Úlohou bude preletieť dráhu s troma prekážkami.

KategoriaLietajucaVyzva ISTROBOT STU

Roboty súťažia aj v lietaní, archív: STU

Sklad kečupu

Roboty budú súťažiť v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a Voľná jazda. V kategórii Stopár budú roboty súperiť o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. V kategórií Myš v bludisku musí stroj pomocou najľahšieho riešenia sám nájsť cestu z bludiska. V sklade kečupu súťažia dva roboty o to, ktorý najskôr pozberá plechovky. „Navyše máme pre najlepšie slovenské tímy v kategórii Stopár a Sklad kečupu ponuku v podobe podpory ich účasti na Robotickom dni v Prahe,“ hovorí Richard Balogh.

Kategória Voľná jazda je určená kreatívnym tvorcom. Minulý rok porotu najviac zaujal robotický oblek Iron Patriot a robot Alex InMoov, ktorý bol celý vytlačený na 3D tlačiarni. Pre divákov bola najviac atraktívna robotická lampa s názvom MráčiQ. Tá okrem nastaviteľnosti svetla zvlhčuje vzduch, vyrába izbovú búrku a uvoľňuje aj vanilkovú arómu. Ovládať sa dá mobilným telefónom, ale aj obyčajným tlesknutím, na základe ktorého sa presunie na miesto, z ktorého môže svojmu majiteľovi najlepšie posvietiť.

Postaviť relatívne komplikované zariadenie plniace požadované úlohy nie je žiadna maličkosť a všetci účastníci nad svojimi robotmi trávili mnoho hodín. Na súťaži navyše môžu svoje myšlienky a nápady skonfrontovať s ostatnými účastníkmi, a nabrať tak inšpiráciu a motiváciu na ďalšie úlohy. „Keďže tento rok máme pripravené naozaj hodnotné ceny, tak víťazstvo v súťaži im zabezpečí aj časť materiálneho vybavenia na ďalšie projekty,“ uzatvára Richard Balogh.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia