Nositeľné technológie raz môžu zmeniť celé zdravotníctvo

— Lenka Uherová

Vývoj nositeľných technológii je zatiaľ na pomyselnej štartovnej čiare, no už teraz možno povedať, že majú veľký dopad na zdravie ľudí. Na včerajšej diskusii Science x Sparks Espresso sme sa rozprávali aj o tom, čo všetko si pod týmto termínom môžeme predstaviť, či prečo je ich hlavným stimulom práve zdravie.

Nositeľné technológie raz môžu zmeniť celé zdravotníctvo

Včerajšia diskusia v Nu Spirite patrila nositeľným technológiám, archív: Science.sk

Nositeľné technológie, označované aj ako „wearables“, sú v podstate čokoľvek, čo na sebe môžeme nosiť. Ich pridanou hodnotou pritom je, že sú vďaka zabudovanej elektronike inteligentné. Môžu nimi byť tenisky, hodinky, košeľa, či náramok, pričom nám môžu slúžiť na zábavu, ale aj mapovať životne dôležité funkcie.

Dávajú pocit normálnosti

Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o zdravý životný štýl a chcú mať prehľad o tom, ako je na tom ich srdce, koľko spotrebujú kalórii, či akú vzdialenosť denne prejdú. „Hlavným teaserom, či motiváciou ľudí, aby si tieto technológie kupovali, alebo aby ich nosili, je práve zdravotný stav“, povedal na diskusii Martin Donoval zo spoločnosti NanoDesign.

Na opačnej strane spektra sú však technológie, ktoré nás zabávajú a rozširujú našu realitu. Niekedy doslovne, ako v prípade Google Glass, ktoré však bežne na ulici stále nevidíme. Podľa diskutujúcich je to najmä preto, že spoločnosť na ne ešte nebola pripravená. Ani okuliare na spoločnosť.

Tým, čo bude vývoj nových nositeľných technológií posúvať vpred, však potešenie a zábava nie sú. Je to zdravie. Koordinátorka výstavy Sparks na Slovensku, Kristína Jenčíková z Neulogy a.s., však upozorňuje, že wearables nie sú podstatné len ako súčasť nového životného štýlu, ktorý je zodpovednejší k vlastnému zdraviu.

Na jednom z popredných miest je a bude medicínske uplatnenie. Dobré nositeľné technológie môžu pacientom uľahčiť život v prípadoch, kedy na sebe musia kvôli zdravotným problémom nosiť nejakú pomôcku.

Sú tam, kde boli smartfóny

Aj keď sú nositeľné technológie stále iba v začiatkoch, aj ony prechádzajú vývojom. Juraj Vasek z internetového portálu FonTech.sk prirovnal ich terajšie štádium vývoja k tomu, v akom boli smartfóny pred pár rokmi. „Ale postupne sa to zlepšuje, či už miniaturizáciou, alebo napríklad predĺžením výdrže, ktoré uľahčujú používanie samotného produktu,“ hovorí J. Vasek.

Kristína Jenčíková dodáva, že dizajn je pri kvalitnom vývoji neopomenuteľný. Dôvod je jednoduchý. Neradi by sme na sebe predsa nosili niečo ohyzdné, či nepraktické. Najväčšou prioritou vedcov je však momentálne ich samotná funkčnosť, či technologické zdokonaľovanie.

Zatiaľ dokážu wearables mapovať biologické funkcie najmä z povrchu tela, keďže ide o neinvazívne technológie. Náramok na ruke, či iná technológia na tele tak dokáže odsledovať napríklad pulz, okysličenie krvi, EKG a EEG a všetky elektrické signály, ktoré telo vydáva.

Vnútorne aplikované technológie by si vyžadovali hlbšiu diagnostiku, či už slín, alebo krvi. To však neznamená, že už neexistujú projekty na vývoj takéhoto druhu zariadení. Dostupné sú už teraz napríklad wearables merajúce hladinu inzulínu v krvi.

Koniec vyčkávaniu

Nositeľné technológie by raz mohli zmeniť celý systém zdravotnej starostlivosti. Ak totiž vieme kontrolovať svoj stav 24 hodín denne, aktuálne dáta môžu rýchlo priniesť informáciu, o ktorej dovtedy nevedel ani lekár, a zefektívniť tak okamžite liečbu.

Pacient si vie tiež odsledovať, ako mu nasadené lieky reálne pomáhajú a nemusí neustále čakať na ďalšiu konzultáciu. Vďaka meraniam si už dnes niektorí pacienti upravujú čas, v ktorý otvoria škatuľku s liekmi a dosahujú lepšie výsledky.

Ak sa chcete dozvedieť, akými nositeľnými technológiami sa zaoberajú slovenskí vedci a ako je na tom ich vývoj u nás, pozrite si záznam zo včerajšej diskusie. Dozviete sa napríklad aj to, aký majú vedci problém s potom.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia