GoodAI spája pre vývoj umelej inteligencie mozgy z celého sveta

— Frédérique Hazéová

Neprešli ani dva roky od dňa kedy Marek Rosa oficiálne predstavil svoju novú spoločnosť GoodAI pre výskum všeobecnej umelej inteligencie (UI). Dnes sa do jej vývoja môžete zapojiť aj vy. Ak sa nebojíte komplikovaných vedeckých problémov a inovatívnych algoritmov, výzva čaká aj na vás.

GoodAI spája pre vývoj umelej inteligencie mozgy z celého sveta

Cieľom GoodAI je vytvoriť umelú inteligenciu schopnú učiť sa a využívať svoje poznatky. Foto: GoodAI

Umelá inteligencia sa od klasických počítačových programov a zaužívaných technológií odlišuje najmä tým, že je schopná učiť sa a svoje „vedomosti“ následne aj použiť. V rámci UI sa pritom rozlišuje medzi všeobecnou a úzkou inteligenciou, ktorá sa špecializuje len na jednu konkrétnu oblasť.

„My sa snažíme robiť takú univerzálnu umelú inteligenciu, ktorá bude schopná prijímať dáta z prostredia a zároveň nejaké posielať späť tak, aby to prostredie ovplyvňovala. Mala by pochopiť vzory a asociácie v dátach, ktoré do nej vstupujú a ktoré vysiela von,“ uviedol pri spustení spoločnosti Marek Rosa v rozhovore pre náš portál.

Programátori sveta, spojte sa

Tento týždeň prišli zástupcovia GoodAI porozprávať o svojich výzvach a víziách aj slovenským nadšencom pre umelú inteligenciu.

Podľa jedného zo zástupcov, Guillerma Alda z komerčnej vetvy spoločnosti – GoodAI Business, sme už natoľko obklopení a prepojení dátami, že by si prekvitajúcu umelú inteligenciu mal začať všímať aj komerčný sektor. Niektoré spoločnosti už túto vetvu technológií zaregistrovali a spolupracujú napríklad aj s GoodAI na riešeniach, ktoré môžu vyriešiť niektoré z ich problémov.

Podľa G. Alda je využitie umelej inteligencie najperspektívnejšie pre automobilový priemysel, bankovníctvo, poisťovníctvo, zdravotníctvo či priemysel 4.0. S niektorými z takýchto spoločností už pripravujú aj konkrétne projekty, i keď ich nechcel zatiaľ bližšie špecifikovať.

Na to, aby sa UI mohla skutočne rozšíriť aj do komerčného sektoru, však musí prekonať množstvo prekážok, ktoré v jej vývoji momentálne stoja. V GoodAI sa preto rozhodli vyhlásiť výzvu pre programátorov a výskumníkov z celého sveta, aby im pomohli vyriešiť tie najkľúčovejšie problémy, ktoré bránia rýchlejšiemu vývoju umelej inteligencie.

Prvé bude učenie sa

Keďže kľúčové problémy UI nie sú žiadna malina, General AI Challenge bude trvať niekoľko rokov, počas ktorých spoločnosť víťazom odovzdá až 5 miliónov dolárov. Prvé kolo výzvy sa začalo už minulý mesiac a bude trvať zhruba pol roka.

Prvou výzvou je postupné učenie sa. Umelá inteligencia, ktorú účastníci výzvy vytvoria, musí vyriešiť sadu úloh v jednoduchom simulovanom prostredí. Proces pritom pripomína skúšanie v škole. Na začiatku dostanú účastníci úlohy určené pre trénovanie ich UI. Tá bude na konci musieť sama vyriešiť zadania, ktoré síce budú vstupným úlohám podobné, ale tak, ako v škole, budú zároveň v niečom iné.

Odmenu získajú tvorcovia troch najúspešnejších inteligencií, pričom sa spoločnosť rozhodla odmeniť aj tri najkreatívnejšie nápady. Podľa riaditeľky súťaže Olgy Afanasjevy totiž môžu mať takéto riešenia veľký potenciál, napriek tomu, že na prvýkrát testami neprejdú. Pokiaľ tam porota tento potenciál uvidí, budú ocenené.

Ak by ste sa chceli do výzvy zapojiť, presné podmienky súťaže a zadania prvého kola nájdete na oficiálnej stránke General AI Challenge. Súťaž podporili aj Microsoft Česká republika a Slovensko a spoločnosť NVIDIA.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia