NASA sa asi pokúsi o odchytenie asteroidu

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce podľa amerického senátora a bývalého astronauta Billa Nelsona odchytiť malý asteroid, pritiahnuť ho k Mesiacu a preskúmať.

NASA sa asi pokúsi o odchytenie asteroidu

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Prezident Barack Obama dal pred troma rokmi NASA za úlohu vyslať do roku 2025 astronautov na niektorý, z okolo Zeme, krúžiacich asteroidov.

Podľa Nelsona, ktorý šéfuje senátnemu podvýboru pre vedu a vesmír, sa Obama chystá na urýchlenie celého projektu poskytnúť v budúcom roku 100 mil. dolárov. Dodatočné finančné prostriedky majú byť použité na vyhľadanie vhodného asteroidu.

Plán s pristátím na asteroide by sa tak urýchlil o štyri roky. Projekt je súčasťou širšieho zámeru NASA, ktorý predpokladá, že budeme v budúcnosti schopní odkloniť dráhu asteroidu, ktorý by mohol ohroziť Zem.

Asteroid je malé teleso väčšinou nepravidelného tvaru, obiehajúce okolo slnka alebo inej hviezdy. V našej slnečnej sústave sa asteroidy nachádzajú najmä v priestore medzi Marsom a Jupiterom. Niektoré sa však krížia s dráhou Zeme.

NASA odhaduje, že okolo 4700 asteroidov predstavuje kvôli svojej veľkosti a blízkosti hrozbu pre našu planétu. Nebezpečné sú pre nás tie asteroidy, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby pri prelete atmosférou celé nezhoreli. Aj tie najmenšie by potom mohli spôsobiť regionálne katastrofy.

Už náraz 40 metrového asteroidu by mal podľa NASA účinok porovnateľný s explóziou jadrovej bomby o sile tri megatony.
Celú planétu by vážne poškodil asteroid o veľkosti asi dvoch kilometrov. Podobne veľký náraz sa však podľa odhadov odborníkov objaví asi raz za pol milióna rokov.

ČTK

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia