Systém na monitorovanie nočnej oblohy sa presadzuje na veľtrhoch

Vedci z Univerzity Komenského vyvinuli mobilný systém, ktorý dokáže monitorovať napríklad dopad meteorov a meteoritov na Zem. Vynález sa presadil aj v medzinárodnej súťaži Invento.

Systém na monitorovanie nočnej oblohy sa presadzuje na veľtrhoch

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, thepatrick

Súťaž bola súčasťou druhého ročníka veľtrhu vynálezov a inovácií Invento 2013, ktorý sa uskutočnil v júni v Prahe.

Organizátori veľtrhu vymysleli tri kategórie "INVENTO Prague 2013 AWARD", "WIPO AWARD GOLD MEDAL 2013" a "IFIA GOLD MEDAL 2013", v rámci ktorých chceli oceniť najlepšie a najzaujímavejšie nápady.

Prvá kategória je zaujímavá aj z pohľadu Slovenska, keďže jednu zo 49 zlatých medailí získal modulárny automatický systém na monitorovanie nočnej oblohy AMOS Cam, ktorého autorom je doktor Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

Do tejto kategórie sa prihlásilo 150 vynálezov, z ktorých vyberala víťazov medzinárodná porota na čele s prezidentom International Federation of Inventors´ Associations (IFIA) Andrásom Vedresom.

Správy vo flaši

AMOS Cam teda slúži na monitorovanie nočnej oblohy. „Sleduje prítok medziplanetárnej hmoty na Zem vo forme meteorov a meteoritov. Tie sú „správami vo fľaši“ o stave slnečnej sústavy na jej počiatku, ako aj v jej ďalšom vývoji,“ hovorí autor systému Juraj Tóth, ktorý ho vyvinul spolu s kolegami na Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Univerzity Komenského v Modre (AGO).

„Odhliadnuc od vedeckých výsledkov je pre verejnosť dôležité, že to, čo sa deje nad ich hlavami, je systematicky sledované a v prípade mimoriadnej udalosti vieme vypočítať dráhu a prípadné miesto dopadu telesa,“ dodáva astronóm.

Celý systém je pritom pomerne malý (s rozmermi 50 x 25 cm) a váži len 6,5 kg. Pozostáva z celooblohového objektívu typu rybie oko, zosilňovacej optoelektronickej jednotky a zobrazovacej časti s digitálnou videokamerou. Toto všetko chráni vnútorný a vonkajší obal, vrátane snímačov teploty, dažďa a osvetlenia.

Navyše systém je mobilný, takže môže byť využívaný pri expedíciách na Zemi, či vo výskumných lietadlách.

Videometeorická sieť

Prvý prototyp je v prevádzke od roku 2007 práve v observatóriu v Modre a slúži na vedecké účely. Kamery AMOS Cam tvoria základ slovenskej videometeorickej siete na monitorovanie meteorickej aktivity na staniciach AGO Modra, Arborétum Tesárske Mlyňany a Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste.

V tomto a budúcom roku je plánovaná inštalácia kamier na strednom a východnom Slovensku. V súčasnosti sa testujú kamery pre stanice Važec a Rimavská Sobota.

Jedna kamera ročne zaznamená približne 10 000 meteorov, 50 atmosférických svetelných úkazov  a iných udalostí. „Obsluha takéhoto systému je poloautomatická, prevádzka vyžaduje elektrickú energiu a prístup na internet,“ vysvetľuje Tóth.

Ocenenie na veľtrhu je pre vedcov významná vzpruha. „Je to pre nás povzbudenie a veríme, že naša práca na vývoji a prevádzke systému ako vedeckej monitorovacej siete nájde aj širšie uplatnenie,“ tvrdí Tóth. Vedci sa teraz usilujú o získanie patentu pre svoj vynález.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia