Pred 60 rokmi bol zriadený CERN, svetu dal okrem iného aj web

Pred šesťdesiatimi rokmi, 29. septembra 1954, vstúpila do platnosti zmluva o založení Európskej organizácie pre jadrový výskum, známej pod skratkou CERN.

Pred 60 rokmi bol zriadený CERN, svetu dal okrem iného aj web

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Domenico Salvagnin

Táto inštitúcia so sídlom v Ženeve predstavuje špičkové vedecké pracovisko, ktoré sa zaoberá výskumom v oblasti subatomárnych častíc. Tým by mohla ľudstvu poodhaliť tajomstvo podstaty hmoty a zloženia vesmíru. Okrem toho však CERN napríklad odovzdal svetu aj internetovú službu World Wide Web.

Nepochybne najznámejším nástrojom, ktorý vedci pracujúci v Európskej organizácii pre jadrový výskum používajú, je Veľký hadrónový urýchľovač LHC. Za pomoci tohto obrieho prístroja je možné simulovať podmienky panujúce v okamihu tesne po zrodení vesmíru. Vďaka tomu sa prednedávnom podarilo potvrdiť existenciu do tej doby len hypotetickej častice, známej ako Higgsov bozón.

Okrem zástupu objavov v oblasti základného výskumu má CERN zásluhu aj na súčasnej podobe internetu. Populárnu službu World Wide Web totiž na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia vyvinul jeden zo zamestnancov tohto ústavu, britský inžinier Tim Berners-Lee. CERN následne poskytol všetkým záujemcom možnosť využívať túto technológiu zdarma, čím zmenil tvár internetu.

Európska organizácia pre jadrový výskum v súčasnosti združuje 21 členských krajín, medzi ktorými je aj Slovensko. V rámci štyroch inštitútov v Bratislave a v Košiciach sa vykonáva výskum zameraný na experimenty ATLAS a ALICE na urýchľovači LHC. Jedným zo slovenských vedcov, ktorí našli svoje uplatnenie priamo v CERN-e je aj profesor Branislav Sitár, ktorý bol niekoľko rokov jej viceprezidentom. 

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia