NASA chystá dve misie na Mesiac, ktoré budú skúmať využiteľnosti tamojšej vody

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pracuje na konceptoch dvoch mesačných misií. Budú venované prieskumu zásob vody i ďalších zdrojov na Mesiaci a ich možnému využitiu pre pobyt ľudí, ale aj kvôli ich prieniku ďalej do slnečnej sústavy. Informuje o tom server Space.com.

NASA chystá dve misie na Mesiac, ktoré budú skúmať využiteľnosti tamojšej vody

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Ross Elliott

„Ak chcete mať na Mesiaci ľudí a potrebujete k tomu vodu na pitie, na dýchanie, pre raketové motory, na čokoľvek, potom je oveľa lacnejšie využiť to, čo máte na mieste, ako všetko dopravovať so sebou," hovorí Barbara Cohenová zo strediska vesmírnych letov NASA v alabamskom Huntsville, ktorá vedie jeden z plánovaných projektov - Lunar Flashlight.

Štart tohto programu je predbežne stanovený na december 2017. Pôjde o prieskum uskutočňovaný z výšky pomerne malou družicou, ktorá k ceste na Mesiac, ale i pri jeho skúmaní, využije slnečnú plachtu o veľkosti 80 metrov štvorcových.

Lunar Flashlight  bude po šesťmesačnom lete na Mesiac obiehať rok po obežnej dráhe a postupne zostupovať až na vzdialenosť približne 20 kilometrov od povrchu. V tejto výške potom urobí 80 preletov, počas ktorých bude merať a mapovať ložiská vodného ľadu v trvalo zatienených kráteroch blízko pólov. Využije pritom aj slnečnú plachtu ako zrkadlo, ktorým ožiari večne zatienené miesta. Infračervený spektrometer potom preskúma odrazené svetlo vo vlnových dĺžkach príznačných pre zmrznutú vodu.

Cieľom je nájsť ľad priamo na povrchu a tiež zistiť, či by ľudia, alebo ich prístroje mohli jazdiť do trvalo zatienených oblastí, kde by iba zoškrabovali povrch, z ktorého by získali vodu.

Druhá misia, nazvaná Resource Prospector Mission (RPM), by mala zamieriť k Mesiacu v roku 2018.

Tá, na rozdiel od Lunar Flashlight, počíta s pátraním priamo na povrchu, a to pomocou vozidla. Tento rover má pristáť na póle a na dvoch rozdielnych miestach vzdialených od seba jeden kilometer, kde má mapovať koncentráciu vodíka na povrchu i pod povrchom. Až do hĺbky jedného metra bude merať koncentráciu vody neutrónovým spektrometrom.

Na miestach "večnej tmy" sa bude toto robotické zariadenie pohybovať vďaka batériám, ktoré majú operačnú životnosť zhruba jeden týždeň. Vo výbave bude i vrtné zariadenie schopné získať vzorky až z hĺbky jedného metra. Získaný materiál sa potom zahreje v peci a meracie prístroje zistia vlastnosti a množstvo uvoľnených látok.

„Potrebujeme urobiť prvý krok k demonštrácii využitia miestneho materiálu mimo Zeme" hovorí Anthony Colaprete, jeden z vedcov NASA zapojených do projektu RPM. „Súčasťou je mnoho technológií využiteľných nie len na Mesiaci. Je možné ich použiť pri akejkoľvek misii, na akomkoľvek povrchu, na ktorom chcete manipulovať s materiálom," dodáva.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia