Akadémia vied oceňovala vedeckú špičku

— Zuzana Vitková

V Slovenskej akadémii vied pôsobí 1800 vedcov, z ktorých 160 patrí k svetovej špičke. Najlepšie kolektívy a jednotlivcov ocenilo vedenie Slovenskej akadémia vied 3. júla 2013 v Primacionálnom paláci.

Akadémia vied oceňovala vedeckú špičku

Ocenenia, ktoré si prevzali špičkoví vedci, foto: Juraj Broš

Excelentných pracovníkov identifikovala analýza Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA), ktorú agentúra pripravovala deväť mesiacov.  Kritériami hodnotenia vedcov boli napríklad počet publikácií, citácií, či Hirschov index. Ten je založený na publikáciách a citáciách v databáze WOS (World of Science) a je akceptovaný ako ukazovateľ kvality vedeckej produkcie vedca.


Oceneným zablahoželal predseda SAV Jaromír Pastorek, ktorý vo svojom prejave uviedol: „Slovensko je pripravené poskytnúť svoju vedeckú špičku, limitované je však nedostatkom financií. Ako stále deklarujeme na rôznych stretnutiach, naša veda zápasí so silnou mierou podfinancovania. Práve preto by mohlo byť dnešné ocenenie aj zadosťučinením a zároveň poďakovaním za Vami odvedenú prácu, za Vaše výsledky, entuziazmus a lojalitu.“

Zoznam všetkých ocenených špičkových kolektívov a jednotlivcov nájdete tu

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia