Veda na webe: Aplikácie, ktoré vám rozhýbu mozog

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Plánujete cez víkend nejaký výlet? Vzdelávať sa môžete aj v autobuse, či vo vlaku a ešte k tomu aj zábavnou cestou. Obchody s aplikáciami do mobilov, či tabletov, sú plné vedomostných hier, ktoré vedia dať mozgové závity do pohybu. Pár z nich sme otestovali a vybrali sme pre vás štyri hry, ktoré nám pravidelne prehrievali nie len hlavy, ale aj telefóny.

Veda na webe: Aplikácie, ktoré vám rozhýbu mozog

Obrázok z hry Mozkovna, zdroj: hramozkovna.cz

Lumosity
Je vašou slabinou priestorová orientácia, alebo postreh? Túto otázku nemusíte zodpovedať na pracovnom pohovore, ale pri vypĺňaní tréningového plánu pre mozog. Lumosity je americká spoločnosť, ktorá sa venuje neurovedám a rozširovaniu mozgových schopností, v rámci ktorého vyvinula akúsi telocvičňu pre mozog. Program pozostáva z viac ako štyridsiatich hier, ktoré pomáhajú rozvíjať pamäť, pozornosť, flexibilitu a ďalšie schopnosti.

Trénovať môžete na všetkých možných platformách a zariadeniach. V oklieštenej verzii je aplikácia zadarmo, alebo si môžete priplatiť za kompletný balík hier s neobmedzeným prístupom.

Lumosity-Plan lumosity

zdroj obrázku: lumosity.com

 

Mozkovna

Vydarená česká aplikácia v rámci ktorej bojujete v ringu s ďalšími mozgami. Za každú správnu odpoveď na vedomostnú otázku dávate protivníkovi  ľavý hák do šedej kôry.

Na začiatku hry dostanete všeobecný balík otázok, no neskôr si za „peniaze“ vyhraté v súbojoch môžete dokúpiť aj špecializované okruhy ako hudba, dejiny, či moderné technológie.

Súťažiť nemusíte iba so súperom, ktorého vám ponúkne aplikácia, ale prostredníctvom sociálnych sietí, či emailu môžete vyzvať na súboj aj svojich priateľov. Jediným mínusom otázok sú príliš podrobné české reálie, no keďže sa občas opakujú, po čase si zapamätáte aj to, koľko metrov má Karlov most.

mozkovna zdroj mozkovna

zdroj obrázku: hramozkovna.cz

 

Experimenty v mobile

Pamätáte sa na školské hodiny fyziky? Pre mnohých je táto vedná oblasť priam záhadou a len ťažko sa dokázali „prehrýzť“ cez vzorce k jej zábavnejšej časti. Jednou z učebných pomôcok, ktorá by mala napomáhať lepšiemu pochopeniu fyzikálnych javov, je vyskúšať si teóriu v praxi. Keďže sme v 21. storočí, v ktorom je už takmer všetko zdigitalizované, fyzikálne experimenty si môžete vyskúšať priamo vo svojom mobile, napríklad cestou do školy.

Aplikácia Science game od Maza Learn vám umožní lepšie pochopiť napríklad fungovanie magnetu, mikrofónu či základov elektromagnetizmu. 

science game

zdroj obrázku: play.google.com

 

Výbušné arašidy

Ďalšia mobilná aplikácia, ktorú vám dnes predstavíme síce nie je hrou, ale je zábavná a náučná, takže spĺňa dva z troch potrebných atribútov.

Amazing Science Facts vám totiž môže sprostredkovať vedomosti, o ktorých ste doteraz nemali tušenie. Vedeli ste napríklad, že arašidy sú jednou zo zložiek dynamitu?

Aplikácia od spoločnosti movin'App obsahuje množstvo zaujímavosti z rôznych vedeckých oblastí, z ktorých si môžete vybrať to, čo vás zaujíma, alebo si nové vedomosti vyberať náhodne a nechať sa prekvapiť. Lebo veda je dobrodružstvo.

amazing science facts

zdroj obrázku: play.google.com
Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia