Veda na webe: Najlepšie prednášky na TEDe o vede

Frédérique Hazéová

Počuli ste už o TEDe? Skratka, ktorá vznikla spojením slov technology, entertainment a design (v preklade technológia, zábava a dizajn), ukrýva neziskovú organizáciu, vďaka ktorej sa už od roku 1984 môžu ľudia z najrôznejších oblastí deliť o svoje poznatky s poslucháčmi po celom svete. Konferencie pod názvom TEDx, ktoré sú menšími formami pôvodného podujatia, ste dokonca mohli už niekoľko krát zažiť aj na Slovensku. A keďže táto globálna komunita je kapitola sama o sebe, v rámci dnešnej Vedy na webe vám prinášame tie najzaujímavejšie TED prednášky o vede.

Veda na webe: Najlepšie prednášky na TEDe o vede

Nádherná a farebná veda, to je tiež jedna z tém, ktoré na TEDe odzneli. Autor fotografie: Fabian Oefner

Zo života parazitov
Napriek tomu, že prednášky na TED konferenciách nesmú presiahnuť čas 18 minút a často mávajú aj o pár menej, do tohto krátkeho času, počas ktorého možno ani nedojete obed, dokážu rečníci vložiť množstvo informácií, o ktorých ste zrejme ani netušili. Takou je nepochybne aj prednáška Eda Yonga o parazitoch a ich vplyve na živočíchy, ktoré „obťažujú“.

To, že majú isté parazity schopnosť manipulovať svojich hostiteľov možno ešte nie je až tak prekvapujúce. Ale čo fakt, že sa dokážu spolčiť a spoločne ovládať celé skupiny? A to ani zďaleka nie je všetko. Ak sa chcete o záhadách zo života parazitov dozvedieť viac, stačí si nájsť pár minút na nasledujúce video.


zdroj: ted.com

História sveta na posedenie
Mnohí z nás strávili hodiny počúvaním (alebo niekedy aj snívaním za bieleho dňa) na hodinách dejepisu. Niektorých to zaujímalo viac, iných menej, každopádne však tieto prednášky zabrali omnoho viac času ako nasledujúce video. Historik David Christian dokázal skondenzovať históriu nášho sveta – od Veľkého tresku až po súčasnosť – do osemnástich minút.

Ak chcete vedieť ako to vlastne všetko vzniklo, ako mohli vzniknúť planéty, život, či ako sme sa dostali tam, kde sme, stačí si pustiť nasledujúce video. Nadšenie, ktoré z Christiana sála, fascinujúce infografiky a ilustračné obrázky, spolu s jeho skvele skomponovanou prednáškou však môžu spôsobiť, že sa v nasledujúcich minútach od obrazovky ani len nepohnete.


zdroj: ted.com

Pestrofarebná veda
Veda je nádherná a to nielen v metaforickom zmysle. Švajčiarskemu umelcovi a fotografovi Fabianovi Oefnerovi sa podarilo zachytiť umenie, ktoré sa v nej skrýva. Fyzikálne zákony a chemické experimenty sú preňho fascinujúce a jeho fotografie a videá, na ktorých zachytáva tie najkrajšie a najfarebnejšie momenty z ich sveta sú toho dôkazom.

Niekedy naozaj netreba veľa slov, stačí to vidieť na vlastné oči.


zdroj: ted.com

Žiariace „hviezdy“ oceánov
Malé luminiscenčné organizmy by v metaforickom ponímaní pokojne mohli byť hviezdami podmorského sveta. V jemnom fosforeskovaní takýchto živočíchov sa skrýva tichá krása, o ktorej sme možno dodnes až tak veľa nevedeli. Morská biologička Edith Widder to však prišla na TED konferenciu zmeniť a porozprávať všetkým, čo majú záujem počúvať, o výnimočných tvoroch, ktoré presvecujú tmavé hĺbky morí a oceánov.

Očarujúce fotografie a videá pohyblivých svetielok najrôznejších farieb sprevádzané pútavým rozprávaním ženy, ktorá väčšinu svojej kariéry strávila štúdiom bioluminiscencie, to sa nevidí každý deň. Je veľa morských organizmov s takýmito schopnosťami? A na čo je vlastne ich svetielkovanie vôbec dobré? Pozrite sa sami. 


zdroj: ted.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia