rozhovor Víťazi StartupAwards.SK 2014: Na poli vedy nápad rozhodne nestačí

Zuzana Vitková

Vedecké nápady majú na prihlášku do súťaže StartupAwards2015 už len pár dní. O tom, ako sa vedecké statupy líšia od tých ostatných, ale hlavne aj o tom, čo výhra v kategórii veda znamenala pre minuloročnú víťaznú myšlienku, nám porozprával jej zástupca Michal Gottwald. Tepelné akumulátory, vďaka ktorým si v zime „vyzdvihneme“ teplo zo zeme, sú vraj opäť o niečo bližšie k vstupu na trh.

Víťazi StartupAwards.SK 2014: Na poli vedy nápad rozhodne nestačí

Michal Gottwald sa s projektom zemného tepelného akumulátora stal minulý rok víťazom kategórie Science. Foto: StartupAwards.SK

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society.  Inovatívne firmy a projekty zo Slovenska sa môžu do súťaže prihlásiť do 17. Októbra.

Slávnostné vyvrcholenie sa uskutoční v piatok 27. novembra 2015. Viac informácii o tom, ako sa do súťaže môžete prihlásiť, nájdete tu.

V kategórii Science ste na StartupAwards 2014 zvíťazili, čo všetko to v rámci vášho startupu zmenilo?
Vďaka popularite spojenej s výhrou sa ozvalo niekoľko potenciálnych partnerov, z ktorých sme vybrali jedného pre dokončenie primárneho výskumu, výstavbu prototypov a prípravu vstupu na trh. Spoločne zakladáme spoločnosť Enerbenk, ktorá je momentálne v procese registrácie a finalizácie licenčných zmlúv so Žilinskou univerzitou na základe úžitkových vzorov.

Vďaka StartupAwards sme sa tiež dostali medzi veľmi talentovaných a pracovitých ľudí, ktorí sa umiestnili aj v ostatných kategóriách a zahájili sme prácu na budovaní určitých spoluprác. Napríklad s Croptechom alebo Agrokruhom.

Ako ste posunuli svoju technológiu ďalej?
Máme rozpracovaných niekoľko nových typov zemných výmenníkov. Po materiálovej, tvarovej aj aplikačnej stránke.

Prispôsobujeme prevedenie zemných výmenníkov pre nenosné účely (na voľnom priestranstve), nosné (pod novostavbami), hybridné (pod existujúcimi budovami) a pestovateľské (sklenníkové). Zároveň skúmame viaceré nabíjacie a vybíjacie režimy podľa rôznych typov tepelných zdrojov.

Technológia zemných výmenníkov je životaschopná sama o sebe, aj bez samotného akumulátora. Vtedy môže fungovať jednosmerne, aj bez tepelnej dotácie, čisto v odberovom režime v spojení s klasickým tepelným čerpadlom. Pritom však funguje šetrne, neinvazívne a bez nutnosti bagrovať celý pozemok.

Podarilo sa vám za ten čas dostať bližšie k trhu?
Ide o zložitú vec a v energetike pri vstupe na trh nie je priestor pre žiadne skúšobné verzie. Nechceme robiť pokusy na ľuďoch. Chceme vyvinúť ucelený energetický systém na špičkovej úrovni. Špeciálne v oblasti akumulácie tepla do zeme neexistujú žiadne skratky. Podložie má svoje fyzikálne zákonitosti, ktorým sa musíme podriadiť – predovšetkým tepelnú zotrvačnosť v rade mesiacov.

Ani laboratórne modely nám nedajú všetky odpovede, pretože model v mierke 1:10 sa chová veľmi odlišne v porovnaní s akumulátormi v „životnej veľkosti“Tepelná podobnosť jednoducho nie je geometrickou podobnosťou.

Máme niekoľko zákaziek v štádiu projektu, kde bude dodávka obnoviteľných zdrojov komplexná, nepôjde teda len o samotný akumulátor. Prvým zákazníkom je Žilinská univerzita, kde sa práve dokončil prvý komerčný akumulátor tepla. Hľadáme aj novátorských developerov a architektov, ktorí by s nami chceli rozvíjať koncepciu moderných, spotrebne utlmených zástavbových „eko-oáz“.

Kedy budú môcť vašu technológiu využívať bežné domácnosti?
Veľmi skoro. Akonáhle sa dokončia záležitosti týkajúce sa licencie duševného vlastníctva a posledné záťažové testy nutné k finalizácii nášho návrhového manuálu. V najbližších dňoch spúšťame webovú stránku firmy, kde sa verejnosť dozvie viac informácií a prostredníctvom ktorej bude možné zháňať akumulátory tepla.

startupawards opencall
Brány StartupAwards.SK 2015 sa pre súťažechtivé startupy už otvorili. Prihlasovať sa môžete do 17. októbra. 

Pred rokom ste sa v rozhovore pre science.sk zmienili, že zatiaľ nemáte ambície pokrývať aj spotrebu teplej vody. Zmenilo sa odvtedy niečo?
Dotácia „Zelená domácnostiam“ zamiešala karty a tým pádom už nefungujú čisto trhové princípy. Vzhľadom k tomu, že zemný akumulátor tepla je univerzálne ložisko tepelnej energie, dá sa napojiť na akýkoľvek zdroj tepla. Vďaka dotácii sa veľmi rozšíria tepelné čerpadlá, ktoré sa dajú veľmi dobre použiť ako tepelný zdroj počas leta.

Napríklad tepelné čerpadlo voda-vzduch, ktoré je napájané fotovoltaicky, môže celé leto zadarmo nabíjať akumulátor na vysokej teplotnej hladine. Na odber tepla z hliny v zime stačí iba obehové čerpadlo, ktoré bude navyše vďaka dotáciám omnoho dostupnejšie.

Uvidíme, ako sa naše tri prototypy vyrovnajú so svojou prvou zimou z pohľadu kapacity, a až potom finálne zhodnotíme ich potenciál.

Čo by ste odporučili vedcom s nápadmi, ktorí zvažujú či sa do súťaže prihlásiť?
Na poli vedy nápad rozhodne nestačí. Na základe vlastných skúseností odporúčam vedcom, aby išli do súťaže, až keď budú mať overený funkčný prototyp produktu, s ktorým chcú preraziť na trh.

Prenos výsledkov aplikovaného výskumu do praxe má svoju vlastnú dynamiku, ktorá je veľmi odlišná napríklad od vývoja mobilnej aplikácie. Zahŕňa totiž fyzikálne faktory, ktoré sa nedajú ľahko urýchliť a je nákladné porozumieť im.

Tento rozmer napríklad úplne odpadá pri softwarových startupoch, ale v kategórii veda sa naň musí myslieť. Po úspechu totiž nasleduje okamžitý záujem zo strany potenciálnych investorov a tí očakávajú, že technická stránka veci je viac menej vyriešená, rovnako ako ochrana duševného vlastníctva.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia