Kondícia detí sa zhoršuje

Fyzická zdatnosť súčasných detí zaostáva za kondíciou, ktorú mali v porovnateľnom veku ich rodičia. Vyplýva to zo štúdie, založenej na výskume miliónov detí po celom svete.

Kondícia detí sa zhoršuje

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, limaoscarjuliet

Podľa účastníkov konferencie Amerického združenia pre srdcové choroby ide doposiaľ zrejme o najobsiahlejší výskum fyzickej zdatnosti detí. Bol založený na analýze záznamov o zdravotnom stave 25 miliónov detí v 28 krajinách sveta, ktoré vznikli medzi rokmi 1964 až 2010.

Vedci zisťovali, ako ďaleko dieťa zabehne za päť a pätnásť minút a ako rýchlo zabehne trať s dĺžku 800 a 3200 metrov.

Dnešné priemerné dieťa podľa vedcov zabehne jednu míľu (1609 metrov) o plných 90 sekúnd pomalšie, ako rovnako staré dieťa pred 30 rokmi. Výkon srdcového svalu detí medzi deviatym a sedemnástym rokom života klesá od roku 1975 s každou dekádou o päť percent.

Výskum tiež ukázal, že dnešné deti sú zhruba o 15 percent menej fit ako boli v rovnakom veku ich rodičia. Údaje sú identické pre obe pohlavia, líšia sa len podľa regiónov. Fyzická zdatnosť detí sa postupne zlepšuje v Európe a Austrálii, v posledných rokoch aj v Severnej Amerike.

Zlá je naopak už dlhodobo kondícia čínskych a japonských detí. Svoju rolu hrá obezita a životný štýl. Deti trávia príliš mnoho času pri televízii a počítačoch. Vonku zase nemajú často príležitosti k aktívnemu pohybu.
    
Zdravotníci odporúčajú, aby sa deti začali od šiesteho roka života venovať úmernej fyzickej aktivite celkovo aspoň hodinu denne. V Spojených štátoch to ale dodržiava len tretina detí, uvádza štúdia. Aktivita detí, ale aj dospelých je nedostatočná nielen v USA, ale napríklad aj vo východoeurópskych štátoch.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia