Asexualita je sexuálna orientácia, nie dysfunkcia

Aj keď je jav asexuality vo vedeckých kruhoch zatiaľ pomerne málo preskúmaný, vyvoláva široký záujem verejnosti, píše taliansky týždenník L' Espresso.

Asexualita je sexuálna orientácia, nie dysfunkcia

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, coolcal2111

Podľa definície talianskej sekcie fóra AVEN, ktoré má viac ako 70-tisíc registrovaných členov, je asexuál osoba, ktorá nemá záujem o sex a sex ju nepriťahuje. V skutočnosti to však neznamená , že asexuáli nepociťujú sexuálnu túžbu, len sa uspokojujú prostredníctvom iných foriem, nie sexuálneho aktu.

Aj medzi asexuálmi je veľká rozmanitosť. Každá osoba experimentuje vo vzťahoch inak a inak chápe príťažlivosť a sexuálnu túžbu. Niektorí napríklad vnímajú vzrušenie, ale netúžia ho zdieľať v pároch, iní ho zase vôbec neprežívajú.

Rovnako ako u heterosexuality, homosexuality a bisexuality nejde pri asexualite o voľbu, ale o stav, o sexuálnu orientáciu. Taká predispozícia nijako nenarušuje ďalšie typické prvky partnerského vzťahu, ako je túžba zdieľať spoločne rôzne činnosti a vzájomná dôvera.

Nedávna štúdia vedeckého časopisu Archives of Sexual Behavior sa zaoberala porovnávaním sexuálneho vzrušenia na vzorke 38 žien, z ktorých desať bolo heterosexuálnych, desať bisexuálnych, jedenásť homosexuálnych a sedem asexuálnych.

Výsledky neukázali výrazné rozdiely medzi týmito skupinami, len asexuálne ženy vykazovali nižšiu úroveň pozitívnych emócií, sexuálnej príťažlivosti a vzrušenia. Výsledky zjavne naznačujú, že asexualita je fyziologickou sexuálnou reakciou a že tento stav nemôže byť označovaný za formu sexuálnej dysfunkcie.

Asexualitu preto teda treba odlišovať od porúch, ako je sexuálna averzia a hypoaktívna sexuálna túžba. Asexualita neznamená ani negatívne správanie vo vzťahu k sexualite. Je to skôr istá ľahostajnosť voči sexuálnemu aktu.

Asexuálni jedinci sa často ocitajú vo veľmi nepríjemných situáciách, keď napríklad musia vysvetľovať svoj nezáujem o sexuálne vzťahy, alebo preto, že je pre nich problém nájsť partnera s rovnakou orientáciou.

V niektorých prípadoch je možné, že sa asexuál rozhodne mať len občasné sexuálne vzťahy s partnerom, aby ho nestratil, a že mu dá súhlas k tomu, aby udržiaval sexuálne vzťahy s inými osobami.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia