Niektoré jazyky sú vraj šťastnejšie ako druhé, vedie španielčina

Niektoré jazyky sú vraj šťastnejšie ako druhé. Tvrdia to matematici z Vermontskej univerzity, ktorí analyzovali desiatku svetových jazykov. Najšťastnejším jazykom je vraj španielčina, kým na chvoste rebríčka sa nachádza čínština. Výsledky výskumu zverejnil prestížny americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Niektoré jazyky sú vraj šťastnejšie ako druhé, vedie španielčina

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Chris Bastian

Vedci analyzovali slovník, aký používajú ľudia v profesionálnom, ale aj v osobnom živote. Ako zdroj použili knihy, noviny, sociálne médiá, internetové stránky, televízne a filmové titulky a texty piesní. „Zhromaždili sme 100 miliárd slov z tweetov,“ uviedol ako príklad matematik Chris Danforth.

Či už išlo o kórejské tweety, ruské romány, čínske weby, anglické texty piesní, alebo dokonca vojenské spravodajstvo denníka The New York Times – všade mali ľudia sklon používať viac pozitívne než negatívne slová.

V ďalšom kroku potom matematici identifikovali 10.000 najpoužívanejších slov v angličtine, španielčine, nemčine, brazílskej portugalčine, francúzštine, kórejčine, čínštine, ruštine, indonézštine a arabčine.

Následne najali päťdesiat rodených hovoriacich z daných krajín, ktorí mali slová ohodnotiť na stupnici od jedna do desať, od najmenej šťastných po najšťastnejšie. „Smiech“ tak napríklad dostal známku 8,50, „jedlo“ 7,44 a „terorista“ iba 1,30.

S pomocou Googlu potom vedci zistili, ako často sú tieto slová používané online. Najčastejší výskyt šťastných slov zaznamenali na španielskych weboch. Naopak, čínske knihy mali zo všetkých  skúmaných zdrojov najnižší výskyt šťastných slov. Predposledné skončili kórejské filmové titulky a pred nimi texty piesní v angličtine.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia