VIDEO: Ľudia sa nedelia na agresívnych a neagresívnych

— Lenka Uherová

Ak vidíme ako spolu tancujú dve ženy, nenapadne nám hneď, že by mohli byť pár. Ale čo ak by to boli dvaja muži? Prečo majú niektorí z nás podvedomé nutkanie prejsť na druhú stranu ulice, ak oproti nám ide človek s inou farbou pleti? O stereotypoch, skrytých predsudkoch a agresivite diskutovali hostia štvrtej tohtoročnej debaty Science na N-tú.

VIDEO: Ľudia sa nedelia na agresívnych a neagresívnych

V aprílovej debate sa debatovalo o agresivite, stereotypoch, či predsudkoch

Hosťami aprílovej debaty Science na N-tú boli profesor Anton Heretik z Katedry psychológie FF UK, Andrej Findor, z Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov FSEV UK a Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV .

Všetci sme agresori

Na prvý pohľad sa zdá, že ľudia, ktorí sa prejavujú agresívne, k tomu majú predpoklady. V skutočnosti je to ale iba čiastočná pravda. „Ľudia sa nedelia na agresívnych a neagresívnych, všetci sme agresori a mali by sme hovoriť o tom, ako každý z nás s tou agresivitou zaobchádza,“ vysvetlil počas debaty klinický psychológ Anton Heretik.

Ako je teda možné, že sú niektorí ľudia navonok agresívnejší, či dokonca násilnejší? Podľa Heretika svoju agresivitu prejavujeme všetci, rozdiel je len v intenzite a spôsobe. Svoj podiel na tom má aj to, ako nás od najranejšieho detstva formovalo prostredie a ako nás okolie učilo reagovať na konflikty.

Podľa profesora Heretika je dôležité pochopiť, že hnev môže byť aj dobrou emóciou, a že aj agresivita má niekedy pozitívnu funkciu. Ak si vraj tieto pocity dokážeme priznať, sme na dobrej ceste k ich zvládnutiu.

Agresivita totiž nie je nič iné ako kopa energie Keď svoj hnev nahlas prejavíme, uvoľní sa naše napätie a  môžeme pristúpiť k riešeniu situácie. Dôležité je však uvedomiť si príčinu nášho hnevu.

Máme strach z inakosti

Prečo vznikajú stereotypy a predsudky v spoločnosti? Pre ľudí je náročné spracovávať neustály príval veľkého množstva informácií. Naším prirodzeným impulzom je tieto informácie a s nimi súvisiace pocity triediť, aby sme si takpovediac zjednodušili realitu.

Stereotypy, ktoré môžu byť aj neutrálne, nám s touto selekciou pomáhajú. Predsudky sú však iný prípad. Na rozdiel od stereotypov sa totiž vždy spájajú s negatívnymi hodnoteniami. „Pre mňa je predsudok strach z inakosti,“ hovorí Anton Heretik.

Strach je podľa neho veľmi blízko k hnevu,  čo sa prejavuje aj v rozhodnutí, či zaútočíme, alebo utečieme. „Preto sa strach z inakosti môže veľmi ľahko zmeniť na útok,“ dodáva psychológ. Myslí si pritom, že naším najväčším strachom je, že ten druhý môže byť úplne iný ako my.

Heretik debata
Všetci sme agresívni, len každý iným spôsobom, Autor foto: Michal Markuljak

Ideme s davom

Stačí aj malá zápalka na to, aby dokázal ľudí pohltiť hnev? Podľa sociálnej psychologičky Barbory Lášticovej sa človek v kolektíve správa inak, ako keď je sám: „V dave dochádza k rozpusteniu zodpovednosti a k deindividuácii.  Človek sa redukuje na úroveň nejakej kolektívnej identity.“ Dôvodom je sociálna konformita, to, že chceme zapadnúť do kolektívu a prispôsobujeme sa väčšine.

Prečo má však človek nutkanie prispôsobiť sa skupine, ak s jej konaním vôbec nesúhlasí? Podľa Barbory Lášticovej chce každý z nás niekam patriť, kvôli čomu dokáže robiť aj veci, ktoré by si inak nevedel ani predstaviť.

Ak vás téma agresivity, predsudkov a stereotypov zaujíma, a radi by ste sa dozvedeli, prečo schovávame svoje predsudky, či sú dedičné, alebo či ich môžeme v spoločnosti zmierňovať, pozrite si záznam z našej diskusie.


zdroj: youtube.com/Nu Spirit Club

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia