V Mexiku objavili tisícročné športoviská

Archeológovia objavili v známej lokalite Tajín vo východnom Mexiku tri športové ihriská, ktoré pravdepodobne slúžili pre loptovú hru tlachtli. Správu priniesol server BBC News.

V Mexiku objavili tisícročné športoviská

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, omarshehab

Tlachtli nebola len hrou, ale aj rituálom počas náboženských osláv. Podľa všetkého pochádza  od Olmékov, no postupne sa rozšírila do celého priestoru strednej a južnej Ameriky, ako aj medzi Mayov, alebo Aztékov.

Cieľom  hry bolo prehodiť loptu cez kamenný kotúč na stene ihriska vo výške asi 10 metrov na jednej alebo druhej strane ihriska. Lopta sa nesmela brať do ruky, ani kopať, povolené bolo len odrážanie pomocou lakťov, bokov, hrude alebo kolien.

Tachtli je považovaná za jednu z najstarších loptových hier na svete. Môžeme ju nájsť aj na mnohých freskách a kamenných reliéfoch z predhispánskeho obdobia.

Športoviská, ktoré medzičasom zakryla pôda a hustá vegetácia, mali vek asi 1000 rokov. Archeológia ich našli pomocou laserových skenerov a leteckých fotografií. Okrem ihrísk našli aj pozostatky „balkónov“, teda plošín vo výške desať až dvanásť metrov, umožňovali výhľad po okolí.

V západnej časti archeologickej lokality sa našli zvyšky obytných priestorov, v ktorých žili početné rodiny. Archeológovia sú presvedčení, že im najnovšie nálezy poskytnú cenné informácie o tom, ako žili ľudia v Tajíne v dobách pred príchodom Kolumba.  

Mesto Tajín leží na pobreží Mexického zálivu. Rozkvet zažilo od roku 600 do roku 1200. Vyrástli tu početné chrámy, paláce a pyramídy. Nevie sa však, kto boli jeho pôvodní obyvatelia.

Od roku 1230 ostalo mesto opustené a čiastočne aj zbúrané. Pre svoj kultúrny a historický význam, bolo v roku 1992 zaradené medzi kultúrne pamiatky svetového dedičstva UNESCO.

ČTK/Science

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia