Laserová letecká technológia odhalila stratené chrámové mesto

Okolo slávneho kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat je vybudovaná sieť ciest a kanálov, ktoré dokazujú dávnu existenciu prekvitajúceho mesta, spájajúceho jednotlivé chrámy Angkor Vatu.

Laserová letecká technológia odhalila stratené chrámové mesto

Angkor Vat z vtáčej perspektívy, zdroj : wikimedia.commons, Charles J Sharp

O tento objav sa postarali austrálski vedci, ktorí k tomu využili leteckú laserovú technológiu. Výsledky výskumu budú publikované v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mestská plocha zahŕňa 1200 rokov staré chrámy. Vďaka laserovým snímkam vznikla podrobná digitálna mapa mesta, na ktorej vidíme nielen cestnú sieť, ale aj doposiaľ neobjavené chrámy, ukryté pod hustou vegetáciou hôr Phnomkulen v provincii Siemreap. Podľa archeológov sa jedná o stratené mesto Mahendraparvata.

„S týmto nástrojom máme teraz možnosť okamžite vidieť celé mesto, o ktorom ľudia predtým netušili, že tam je,“ povedal Damian Evans z Univerzity v Sydney. „Namiesto dlhého procesu zažívame náhlu „heuréku“, keď na obrazovke vyskočia údaje a zrazu to tu je - to dávne mesto jasne pred vami,“ dodal.

Laserová technológia známa pod anglickou skratkou LIDAR ((Light Detection And Ranging) využíva vysielanie laserových lúčov z lietadla. 

Meraním vzdialenosti na základe výpočtu rýchlosti odrazeného pulzu laserového lúča od snímaného objektu vzniká mračno bodov, ktoré sa po spracovaní môže interpolovať do podoby digitálneho modelu povrchu.

Vďaka tomu je možné získať trojrozmernú mapu aj takej oblasti, ktorá je ukrytá pod hustým porastom alebo nánosom pôdy. Laser navyše oblasť zmapuje oveľa rýchlejšie, než by to dokázali výskumníci v teréne, ktorí by chodili peši.

LIDAR už poslúžil pri výskume ďalších archeologických nálezísk, ako je napríklad Stonehenge vo Veľkej Británii.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia