Karol Veľký bol skutočne mimoriadne veľký

Franský kráľ a rímsky cisár Karol I. Veľký bol oprávneným nositeľom svojho prídomku. Podľa švajčiarskeho vedca Franka Rühla totiž meral na svoju dobu nadpriemerných 184 centimetrov, čo zodpovedá dnešným 195 centimetrom. Vedci sú tiež presvedčení, že pozostatky tohto významného panovníka skutočne nájdeme v nemeckom meste Aachen.

Karol Veľký bol skutočne mimoriadne veľký

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Rühl svoje závery zverejnil na konferencii v Aachene 1200 rokov po smrti Karola Veľkého. Svoje poznatky opiera o výsledky skúmania ľavej holennej kosti cisára.

Karol Veľký bol podľa Rühla vysoký štíhly muž. Podľa približných prepočtov vraj vážil 78 kilogramov.

Karolovi Veľkému sa podarilo zjednotiť značnú časť bývalej Rímskej ríše, ktorá bola roztrieštená sťahovaním národov. Zomrel 28. januára 814.

Pozostatky cisára sú uložené v relikviári Katedrály Panny Márie v Aachene. Niektorí však spochybňujú, či ide skutočne o pozostatky niekdajšieho panovníka. Podľa Rühla ale Karolovi Veľkému skutočne patria.

„S veľkou pravdepodobnosťou môžeme povedať , že je to kostra Karola Veľkého," povedal švajčiarsky odborník. Tvrdí, že vychádza z výsledkov analýzy vzoriek odobratých v roku 1988, kedy sa relikviár naposledy otvoril.

V schránke leží väčšina kostry, časti lebky sú uložené v Karlovej buste. Podľa vedcov analýza zistila, že kostrové pozostatky patria mužovi, ktorý bol vysoký a postaršieho veku.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia