Vedci priniesli ďalší dôkaz o pôvode osídlenia Ameriky

Kostra dievčaťa, ktorá sa pred niekoľkými rokmi našla v jaskyni v Mexiku, poslúžila ako nový dôkaz teórie, že americký kontinent osídlila pred 18 až 26 tisíc rokmi skupina ľudí zo severnej Ázie. Píše sa to v článku, ktorý publikovali americkí vedci v prestížnom časopise Science.

Vedci priniesli ďalší dôkaz o pôvode osídlenia Ameriky

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Kim Hill

Podľa doterajšej teórie prekročili predkolumbovskí obyvatelia Ameriky Beringovu úžinu medzi Čukotkou a Aljaškou, a neskôr sa vydali ďalej na juh.

Analýza DNA skutočne potvrdila príbuznosť dievčaťa s dnešnými americkými indiánmi. Čiastočne tak boli vyvrátené pochybnosti, ktoré sa doteraz opierali hlavne o rozdielnosť tvaru lebiek predkolumbovských obyvateľov Ameriky a súčasných indiánov.

Kostru dievčaťa starého asi 15, alebo 16 rokov vedci objavili v roku 2007 na polostrove Yucatán. Dievča pravdepodobne spadlo do veľkej jamy v zemi, ktorá bola neskôr zaplavená vodou.

Kostra sa preto zachovala v pomerne dobrom stave až do súčasnosti. Okrem ľudských pozostatkov našli potápači v jaskyni aj úplne zachovalú kostru tigra šabľozubého a jedného z predchodcov dnešného slona, tvrdí agentúra DPA.

Aby bolo možné skelety vyzdvihnúť, museli potápači najprv zostúpiť do krátera o hĺbke desiatich metrov. Potom museli preplávať tunelom a následne sa potopiť do tridsaťmetrovej dutiny.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia