Vikingov sprevádzali ženy na cestách viac, než sa predpokladalo

Vikinské ženy zrejme sprevádzali svojich mužov pri ich výpravách v ranom stredoveku vo väčšom počte, než sa doposiaľ usudzovalo – a zrejme koľkokrát aj ako bojovníčky. Vyplýva to z revízie staršieho výskumu vikinských hrobov na území Anglicka, napísal server ancient-origins.net.

Vikingov sprevádzali ženy na cestách viac, než sa predpokladalo

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, [Duncan]

V skorších dobách archeológovia vzhľadom k obmedzenejším možnostiam určovali pohlavie pochovaných osôb napríklad podľa sprievodných predmetov v hroboch, pričom meče a štíty boli vnímané ako mužské atribúty. 

Historik Shane McLeod a jeho tím podrobili v roku 2011 novému výskumu 14 rano stredovekých vikinských hrobov z britského územia. Na základe analýzy anatomických znakov na skúmaných kostrách zistili, že šesť z daných 14 kostier bolo ženských, sedem mužských a jedna nemohla byť spoľahlivo určená. V hrobe jednej z týchto žien boli pritom uložené aj meč a štít, podľa skorších interpretácií tak bola táto kostra označená za mužskú.

Táto revízia naznačila niekoľko vecí, napríklad, že po boku Vikingov, škandinávskych moreplavcov, ktorí sa v 8. – 11. storočí vydávali na lúpežné výpravy do mnohých európskych zemí, evidentne bojovali aj ženy. A že ich na britskú pevninu zrejme pricestovalo viac, než sa usudzovalo vo svetle predošlých poznatkov.

Navyše sa dá z uvedeného tiež usúdiť, že Vikingovia do Británie neprišli len drancovať a rabovať, ale mali skôr záujem túto časť zeme aj osídliť a kolonizovať.

Písomné pramene od konca 9. storočia referujú aj o prítomnosti vikinských žien a detí v Británii, ale prevažne sa zameriavajú na veľké množstvo vikinských mužov. Na základe toho sa predpokladalo, že tieto nájazdy boli dominantne mužskou záležitosťou.

„Existujú archeologické dôkazy pre rané osídlenie vikinskými ženami, predovšetkým samozrejme oválne brošne. ...Omnoho dôležitejšie dôkazy plynúce zo štúdia miestnych názvov a mien osôb a z analýzy DNA súčasných obyvateľov tiež ukazujú, že ženy Vikingov do Anglicka skutočne v nejakej miere migrovali, ale pravdepodobne ich bolo o dosť menej ako mužov,“ napísal podľa serveru ancient-origins.net McLeod.

Tiež však dodal, že behom posledných dvoch desaťročí vzrástol počet nájdených šperkov vo vikinskom štýle, čo tiež podľa niektorých expertov poukazuje na to, že vikinských žien žilo v stredovekom Anglicku viac, než sa predpokladalo.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia