Britské múzeum zapožičalo Rusku jeden z Elginových mramorov

Britské múzeum zapožičalo Rusku jeden zo svojich kontroverzných exponátov, ktoré sú známe pod názvom Elginove mramory. Ide o sochy a ďalšie artefakty, ktoré boli kedysi súčasťou gréckej Akropoly. Pamiatky, ktoré z Atén odviezol začiatkom 19. storočia gróf z Elginu, sú predmetom sporu medzi Britániou a Gréckom. Je to vôbec prvýkrát, čo Briti niektorý z týchto exponátov zapožičali do zahraničia, napísal dnes spravodajský server BBC News.

Britské múzeum zapožičalo Rusku jeden z Elginových mramorov

Elginove mramory, zdroj: flickr.com, Kyle Tylor

Bezhlavá socha boha rieky Ilissos, ktorú Britské múzeum do Ruska poslalo, bude vystavená do polovice januára v slávnej galérii Ermitáž v Petrohrade.

Elginove mramory (Elgin Marbles), o ktoré sa vedie jeden z najdlhšie trvajúcich diplomatických sporov na svete, tvorí súbor starovekých gréckych sôch pochádzajúcich prevažne z chrámu Parthenón na aténskej Akropole. Na prelome 18. a 19. storočia ich zhromaždil gróf z Elginu, vtedajší britský veľvyslanec v Osmanskej ríši, pod ktorú spadalo aj Grécko.

Jedným z dôvodov bol údajne fakt, že grécke pamiatky boli za vlády Turkov sústavne poškodzované. V roku 1816 kúpil Elginove mramory za 35.000 libier britský parlament. Podľa Grécka gróf z Elginu odviezol sochy, ktoré boli súčasťou 2500 rokov starého Parthenónu, z krajiny ilegálne.

„Britské múzeum je svetovým múzeom a múzeom pre svet, a nič nedosvedčuje túto skutočnosť viac ako zapožičanie sochy z Parthenónu petrohradskej Ermitáži k oslavám jej 250. výročia," uviedol riaditeľ Britského múzea Neil McGregor.

V blogu na stránkach Britského múzea McGregor napísal, že toto múzeum otvorilo svoje brány v roku 1759 a Ermitáž len o päť rokov neskôr, čo z nej robí „skoro dvojčatá... prvé veľké múzeá európskeho osvietenstva".

„Správcovia múzea boli vždy presvedčení, že takéto pôžičky musia pokračovať medzi jednotlivými inštitúciami napriek politickým nezhodám medzi vládami. Keď naši kolegovia z Ermitáže požiadali, či by sme im nemohli požičať aj nejaký významný exponát k oslave ich 250. výročia, správcovia okamžite odpovedali kladne. A žiadna pôžička nemôže lepšie potvrdiť dlhé priateľstvo obidvoch  inštitúcií, ako socha z Parthenónu," dodal McGregor.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia