Greenpeace je obvinená z poškodenia archeologického objektu Nazca

Skupina aktivistov Greenpeace nedovolene vstúpila na archeologické nálezisko na peruánskej planine Nazca a poškodila vzácne obrovské obrazce, uviedla peruánska vláda. Označila to za "atentát" na peruánsku kultúru a nariadila chytiť a potrestať páchateľov.

Greenpeace je obvinená z poškodenia archeologického objektu Nazca

Nazca, zdroj: flickr.com, funkz

Vedenie medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace, ktorej ľudia na planine rozvinuli transparent s nápisom „Nastal čas zmeny, budúcnosť je obnoviteľná“, sa dnes Peruáncom ospravedlnila.

Organizácia uistila, že za 40 rokov svojho pôsobenia vždy rešpektovala všetky národy a ich kultúrne dedičstvo.

Planina Nazca, ktorá sa nachádza asi 400 kilometrov južne od Limy, je svetovo známa obrovskými líniami a obrazcami predstavujúcimi rastliny a zvieratá, ako napríklad jaštericu, kondora, veľrybu či opicu. Sú plne viditeľné iba zo vzduchu, čo prispelo k vzniku fantastických teórií o ich vzniku v spojení s mimozemskou civilizáciou. Zhruba 800 čiar a 300 figurálnych obrazcov vzniklo pred asi 2500 rokmi.

Lokalita je na zozname svetového kultúrneho dedičstva, ktorý vypracováva Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).
Vstup do oblasti je prísne zakázaný vzhľadom ku krehkosti pôdy okolo línií obrazcov. K prípadnému vstupu sa vyžaduje špeciálna obuv podobná snežniciam, pričom skupina 12 až 15 prívržencov Greenpeace tam vnikla vo vysokých a športových topánkach. Podľa úradu poškodili miesto okolo obrazca jedného vtáka.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia