Univerzita Komenského opäť poskočila v rebríčku najlepších škôl

— Lenka Uherová

Univerzita Komenského v Bratislave v kvalite vzdelávania napreduje. Za obdobie rokov 2014-2015 bola ohodnotená ako 474. najlepšia univerzita na svete, čo je oproti minulému roku postup o 21 miest.

Univerzita Komenského opäť poskočila v rebríčku najlepších škôl

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Kelovy

Karol MicietaKarol Mičieta je od roku 2011 rektorom Univerzity Komenského. V minulosti pôsobil ako predseda Akademického senátu UK a vedúci Katedry botaniky UK.

Rebríček najlepších svetových univerzít (University Ranking by Academic Performance - URAP) sa zhotovuje na základe ich akademického výkonu Univerzita Komenského sa ako jediná slovenská univerzita umiestnila v prvej päťstovke tohto rebríčka. Žiadna z ďalších slovenských univerzít sa pritom nenachádza ani v prvej tisícke.

Rebríček hodnotí dokopy šesť faktorov. Medzi nimi je napríklad počet vedeckých článkov v kombinácii s počtom citácií prác vedcov, vedecká produktivita a význam časopisov (impakt faktor), kde boli práce zverejnené, miera kvality citácií vo väzbe na impakt faktor časopisu či miera medzinárodnej spolupráce konkrétnej univerzity s inými zahraničnými univerzitami.

„Opakované umiestnenie našej univerzity v prvej päťstovke rebríčka URAP a súčasne aj zlepšenie našej pozície je dôkazom rastúcej kvantity i kvality výskumu v celosvetovom porovnaní univerzít, preukázanej počtom citácií vedeckých prác vo významných medzinárodných časopisoch, ako aj medzinárodnou spoluprácou vedcov z UK. Sme jedinou slovenskou univerzitou nielen v prvej päťstovke, ale aj v prvej tisícke najlepších univerzít sveta,“ hovorí rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Bratislavská univerzita sa umiestnila v prvej päťstovke zatiaľ len druhýkrát. Okrem tohtoročného umiestnenia sa v rokoch 2013-2014 sa nachádzala tesne na konci rebríčka – na 495. mieste.

Medzinárodný rankingový systém URAP každoročne zverejňuje rebríček 2000 najlepších univerzít sveta, čo predstavuje 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete.

Ranking URAP bol prvýkrát vytvorený v 2009 na Middle East Technical University v tureckej Ankare.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia