Tisíce ročná genetická mutácia môže za odlišnosť východných Ázijcov

Vedcom sa podarilo nájsť mutáciu v géne, ktorá je príčinou toho, prečo majú ázijské ženy hustejšie vlasy, alebo menšie prsia. Nie je však jasné, čo bolo spúšťačom mutácie.

Tisíce ročná genetická mutácia môže za odlišnosť východných Ázijcov

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, JFantasy

Východní Ázijci majú viaceré charakteristické črty, ktoré ich odlišujú od Európanov, alebo Afričanov. K týmto charakteristikám patrí odlišný chrup, viac potných žliaz, hustejšie vlasy, či menšie prsia.

Podľa vedcov za to môže gén, známy ako EDAR. Ten u východných Ázijcov zmutoval asi pred 35 000 rokov.

Za objavom stojí vedecký tím, ktorý viedli Yana Kamberov a Pardis Sabeti z Broad Institute v americkom Cambridge. Správu z výskumu publikovali vo vedeckom časopise Cell.

Mutáciu génu si vedci vyskúšali na laboratórnych myšiach. Jediné, čo si nedokázali overiť, je či má mutácia na géne EDAR vplyv na chrup, keďže ten myš má výrazne odlišný chrup ako človek.

Podľa New York Times sa vedci sporia na tom, čo bolo spúšťačom mutácie. Jedno vysvetlenie hovorí o termoregulácii, lenže pred 35 000 rokmi, keď sa táto mutácia objavila, bol región východnej Ázie celkom teplý.

Ďalší názor hovorí, že bežnejšie hustejšie vlasy a menšie prsia medzí východoázijskými žemani sú výsledkom selekcie pri výbere partnerky.

Toto boli totiž znaky, ktoré boli považované za atraktívne a nositeľky týchto charakteristík, mali preto viac detí.
Kamberov zase považuje mutáciu za výsledok prirodzeného výberu. Genetický experiment s myšou tak pre vedu nastolil nové otázky.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia