V Európe prudko klesá počet lúčnych motýľov

Populácia viac ako polovice hlavných druhov európskych lúčnych motýľov prudko klesá v dôsledku meniaceho sa prirodzeného životného prostredia. Informovala o tom dnes Európska agentúra pre životné prostredie, ktorú citovala agentúra AFP.

V Európe prudko klesá počet lúčnych motýľov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Oldhometown

„Populácia motýľov poklesla o takmer 50 percent, čo poukazuje na dramatický pokles lúčnej biodiverzity,“ uviedla EAA. Zo 17 sledovaných druhov motýľov v 19 krajinách v rokoch 1990 až 2011 sa u ôsmich druhoch počet populácie zmenšil, dva zostali rovnaké a u jedného populácia narástla. U šiestich zostávajúcich nebolo možné zistiť žiadny trend.

Ako príčinu uvádza správa EAA rozširujúce sa poľnohospodárstvo. Biodiverzitu ničí najmä používanie pesticídov a vysádzanie monokultúr obilnín.

Negatívny dopad má však aj miznutie lúk v horských a močaristých oblastiach, obzvlášť vo východnej a južnej Európe. Neudržiavané lúky rýchlo zarastajú krovinami a stromami, čo vytláča rastliny, na ktorých sú motýle závislé.

Motýle sú pritom ukazovatele zdravia životného prostredia, v ktorom hrajú kľúčovú úlohu pri opeľovaní niektorých druhov rastlín.

Medzi 17 sledovanými druhmi, na ktorých populácie sa vedci zamerali, boli rozšírené motýle, ako je súmračník hrdzavý, ale aj „špecializované“ druhy, ako je modráčik bahniskový, ktorý sa vyskytuje v chladnejších oblastiach, vrátane Slovenska.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia