Vedci našli na Sibíri úlomky kostí neznámych tvorov

Ruské média sú nadšené z nálezu pozostatkov kostí neznámych tvorov, ktorí žili na Sibíri pred 350 miliónmi rokov. Dúfajú, že práve táto oblasť by sa mohla stať kolískou stavovcov.

Vedci našli na Sibíri úlomky kostí neznámych tvorov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, daveynin

Objav ruských, švédskych a francúzskych vedcov je výsledkom trojročnej práce, ktorá bola financovaná z grantu francúzskej vlády, napísala agentúra RIA Novosti.

Medzinárodný tím odborníkov našiel najskôr na rieke Urjup, ktorá prechádza cez hranicu Krasnojarského kraja a Kemerovskej oblasti, 28 vzoriek. Z nich vedci zostavili trojrozmerný obraz štvornohých organizmov na vývojovom rozmedzí medzi rybami a tvormi, žijúcimi na pevnine. Počas výskumu sa našlo aj ďalších 300 úlomkov, ktoré vedci v súčasnosti analyzujú.  

Podľa výskumníkov sú úlomky pozostatky doposiaľ neznámeho tvora. „Nad jeho pomenovaním sa teraz zamýšľame,“ povedal novinárom ruský paleontológ Jaroslav Gutak.

Zaujímavosťou je, že doteraz sa predpokladalo, že lokality, kde živé organizmy po prvýkrát opustili more, sú väčšinou len v Európe a Severnej Amerike.

Sibír doteraz preto vedcov v tomto ohľade veľmi nezaujímal. Teraz sa snažia zistiť, či sa tu tieto neznáme tvory prirodzene vyvinuli, alebo sem dorazili z iných kontinentov.

Ruskí vedci podľa denníka  Rossijskaja gazeta dúfajú, že práve sibírska oblasť bude vyhlásená za uznávanú kolísku stavovcov.  

V auguste tohto roku našli vedci v Číne zase pozostatky teplokrvných živočíchov, ktorí žili v období jury. Podľa odborníkov sú vážnymi kandidátmi na doposiaľ najstaršie známe cicavce.
    
ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia