Pre niektoré malé vačkovce je párenie smrteľné

Pre samičky niektorých malých druhov vačkovcov je párenie natoľko vyčerpávajúci a stresujúci proces, že ich doslova zabije. A promiskuita samičiek toto „samovražedné chovanie“ čiastočne podporuje. Tvrdí to nová štúdia austrálskych vedcov, o ktorej informovala agentúra AFP.

Pre niektoré malé vačkovce je párenie smrteľné

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Henry Cook

Vedci sa celé desaťročia divili, prečo niektoré druhy hmyzožravých vačkovcov zomierajú po párení. Špekulácie siahali od vyčerpania z bojov o samičku až po snahu nechať viac potravy pre potomkov.

Výskum, ktorý zverejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, však toto umieranie pripisuje extrémnej snahe samčeka odovzdať svoje spermie na čo najviac miest za krátky čas, kedy sa samičky raz ročne ponúkajú na párenie.

„Reprodukcia vždy niečo stojí. Je veľmi energeticky náročná,“ povedala vedúca výskumného tímu Diana Fisherová z Queenslandskej univerzity. „V tomto prípade ale nie je toto úsilie rozložené v čase. Musia ho vyvinúť naraz a behom naozaj krátkej doby. A potom jednoducho uhynú,“ dodala.
    
Organizmy, ktoré sa raz spárujú a potom umierajú, sú bežné medzi rastlinami a niektorými rybami, ale medzi cicavcami sa vyskytujú len vzácne. Medzi takéto druhy patrí napríklad vakomyš žltohnedá.

To isté platí pre všetkých 12 ďalších austrálskych druhov vakomyší a tri druhy hlodavcov kowari.

Podľa Fisherovej sú samce týchto druhov vačkovcov takí posadnutí párením, že u nich vysoká hladina testosterónu spustí dominový efekt stresových hormónov. Kvôli nim sa potom začne rozpadať ich telesné tkanivo a imunitný systém skolabuje.

„Pária sa 12 až 14 hodín v kuse s množstvom samičiek. Spotrebúvajú telesné tkanivo a všetku svoju energiu na preteky v párení. Je to sexuálna selekcia,“ dodala Fisherová. „Takýmto extrémnym párením samých seba zabíjajú.“

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia