Šimpanzy sa dokážu od susedov naučiť ich „jazyk"

Šimpanzy dokážu prispôsobiť svoje dorozumievanie vrčaním, ak potrebujú skvalitniť komunikáciu s novými susedmi. Ukázala to štúdia dvoch skupín týchto ľudoopov v škótskom Edinburghu. Zistilo sa tak, že šimpanzy sa od nových susedov učia ich „jazyk".

Šimpanzy sa dokážu od susedov naučiť ich „jazyk

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Tambako The Jaguar

Britskí vedci prvýkrát ukázali, že šimpanzy si osvojujú „referenčné volanie" kolegov, ak od nich chcú napríklad jablká.

V roku 2010 do Edinburghu premiestnili deväť šimpanzov z holandského safari parku v Beekse Bergene. Keď chceli jablká, vydávali vzrušené prenikavé zvuky, zatiaľ kým miestne šimpanzy, ktorým jablká tak nechutili, iba nezúčastnene vrčali. Do roku 2013 si ale holandské šimpanzy osvojili zvuky svojich vyberavejších kolegov, aj keď sa ich chuť na jablká nezmenšila.

Tieto zistenia vedci uviedli v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Current Biology. Tvrdia, že zvukové vyjadrenie vzťahu k určitému objektu funguje u šimpanzov prekvapivo podobne ako slová u ľudí.

Naša schopnosť naučiť sa nové slová od ostatných tak možno pochádza od spoločných predkov, ktorých sme mali zhruba pred šiestimi miliónmi rokov. „Jedným z presvedčivých spôsobov, ako pochopiť vývoj jazyka, je preskúmať komunikačné systémy zvierat, ktoré sú našimi príbuznými," povedala spravodajskej stanici BBC spoluautorka britskej štúdie, psychologička z Yorskej univerzity Katie Slocombeová.

Tím doktorky Slocombeovej už vedel, že šimpanzy v zajatí používajú určité zvuky pre konkrétne druhy jedál, napríklad pre jablká a chlieb.

„Skôr sa vždy predpokladalo, že napriek tomu, že šimpanzy a ďalšie opice majú tieto referenčné  výkriky, je štruktúra týchto pokrikov v zásade vyjadrením emócie," vysvetlila Slocombeová. Jej tím chcel však túto domnienku vyvrátiť a dokázať, že podoba opičích „slov" môže byť nezávislá na emóciách.

Ešte v roku 2011 sa vo vyjadrovaní obidvoch šimpanzích skupín z Edinburghu nič nezmenilo. Vedci si ale všimli aj to, že spolu príliš dobre nevychádzajú.

Až keď sa v roku 2013 obe skupiny poznali lepšie, nadviazali „škótsko-holandské" priateľstvo a šimpanzy v zásade vytvorili jednu veľkú osemnásťčlennú skupinu. S tým sa výrazne zmenil aj kľúčový aspekt ich komunikácie. „Holandské šimpanzy skutočne prijali edinburské výkriky označujúce jablká," povedala Slocombeová.

Stalo sa to i napriek tomu, že ani u pôvodných šimpanzov, ani u ich kolegov pôvodom z Holandska sa  nezmenili preferencie voči tomuto ovociu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia